szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hálózat tagjai rendkívül sokfélék, ám a legtöbbeket nem kifejezetten az „ingyen szállás” motiválja, amikor úgy...

A hálózat tagjai rendkívül sokfélék, ám a legtöbbeket nem kifejezetten az „ingyen szállás” motiválja, amikor úgy döntenek, hogy bizalmat szavaznak kvázi idegeneknek, s náluk szállnak meg. Ugyanez persze fordítva is igaz, hiszen az emberek nagy része elképzelhetetlennek találja, hogy egy idegen embert beengedjen a lakásába, sőt vendégül lássa. A Couch Surfing azonban az egyetemes bizalomra épül, s akik beszállnak ilyesmibe – akármelyik oldalról – olyan nyitott, érdekes, kozmopolita emberek, – fiatalok, öregek, fiúk, lányok stb. – akik szeretnék megismerni az adott ország, város kultúráját, mindennapjait,  a helyiek szemszögéből, s ezáltal, olyan különleges élményben részesülni, amit a klasszikus „turistás” út során soha nem tapasztalhatnának meg. Arról nem is beszélve, hogy számtalan emberi kapcsolat szövődhet a hálózatnak köszönhetően.

Ezt persze ne úgy képzeljük, el hogy egyszer csak beállít hozzánk egy vadidegen a hátizsákjával. Az utazásnak és a vendégül látásnak gondos előkészületei vannak. Először is regisztrálni kell a www.couchsurfing.org oldalon: fontos, hogy minél pontosabban adjuk meg profilunkat, s lehetőleg fényképet is töltsünk fel, mert így nő az esélyünk arra, hogy olyasvalaki szállásol el bennünket, akivel egy hullámhosszon vagyunk, s hasonló az érdeklődési körünk. Ezután indulhat a keresgélés, ami persze attól függ, hogy mikor, hova és kivel szeretnénk utazni. Regisztrálhatunk úgyis, ha nem tudunk szállást nyújtani, de például amatőr idegenvezetőként szívesen segítünk az ideérkezőknek. A honlapot használhatjuk egyszerűen szálláskeresésre is, de mivel a Couch Surfing esetében alapvetően „emberi gesztusok csereberéje” folyik, ezért nyilván népszerűbbek leszünk, ha magunk is fel tudunk ajánlani egy heverőt vagy egy ágyat. Fontos szabály, hogy a vendéglátó nem fogadhat el pénzt a szállásért, a vendég azonban valami apró ajándékkal kedveskedhet elszállásolójának.

©

Sokan nem hisznek benne, de a nyaralás tartalmassága bizony nem feltétlenül arányos az elköltött pénz mennyiségével. Ha valaki csak egy kis díványt tud felajánlani, az is regisztráljon nyugodtan, mert itt nem a luxus, hanem az élmény a lényeg. Magunk is tapasztaltuk már, hogy egy várost a legjobban úgy lehet megismerni, ha a helyiek szemüvegén keresztül nézelődünk. Még a legjobb turistakönyvekben sem fogjuk megtalálni azokat a helyeket, – legyen az egy étterem, egy épület, gyönyörű kilátás vagy egy kis eldugott zug a városban - amiket az ott lakók tudnak megmutatni. A Couch Surfing nyújtotta lehetőségekkel valóban van esélyünk arra, hogy bepillantsunk a helyiek szokásaiba, s megismerjük a város igazi arcát, s aki valóban szeret utazni, annak ez maga a megfizethetetlen luxus, nem pedig a méregdrága 5 csillagos szállodákban való heverészés.

©

A Couch Surfing kulcsa bizony a mostanában oly sokszor kihalni látszó érték, a bizalom. A kölcsönösség ugyan nem feltétele a rendszer használatának, de megtérül, ugyanis minél régebben használjuk a hálózatot, annál jobban megismerjük, egyre több ismerősünk lesz világszerte, akik jó referenciákat írnak rólunk, s így generálják a „forgalmat”. Ha valakit kinézünk, természetesen azzal kezdjük, hogy elolvassuk a róla írt referenciákat. Ha ezek pozitívak, akkor nincs mitől tartanunk. S így működik ez fordítva is, a rólunk készült kritikákkal kapcsolatban is. Ha jókat írnak rólunk, sorban állnak majd az ajtónk előtt a leendő barátaink/majdani vendéglátóink.

©

A Couch Surfing oldalnak több mint 1 millió tagja van, 69 ezer városból világszerte, 302 féle nyelven beszélnek. Európában és az Egyesült Államokban a legnépszerűbb ez az oldal.  A 2004-es indulás óta 1,7 millió sikeres „ott tartózkodást” regisztráltak, 1,9 millió barátság köttetett – ebből 120 ezer kifejezetten közelinek mondható. A tagok több mint 4,3 millió pozitív tapasztalatról számoltak be, ami az összes Couch Surfing visszajelzés 99,7 százaléka.

-SZJ-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Aludjunk a reptéren!

Az oldal egyben arról is tájékoztat, melyek azok a repülőterek, ahol ebből a...

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten