szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyáron született gyerekeknél gyakrabban állapítanak meg figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) óvodás vagy iskolás korban, mert relatív éretlenségük megzavarhatja az orvosokat. Erre a potenciális félrediagnosztizálásra hívta fel a figyelmet egy amerikai tanulmány.

A Journal of Health Economics soron következő számában megjelenő elemzés szerint az óvodai és iskolai évfolyamok legfiatalabb gyerekeit - tehát azokat, akik éppen elérik a megszabott óvodai-iskolai korhatárt - aránytalanul nagyobb számban kezelik ADHD miatt. Azok a gyerekek, akik viszont néhány nap híján nem töltik be a megfelelő kort, ezért csak a következő évben lépnek be az óvodába-iskolába, és így a legidősebbek lesznek a csoportban, illetve az osztályban, jóval kisebb számban kapnak ADHD-s diagnózist.

Az amerikai tanulmány szerzői a vizsgálatuk során azt észlelték, hogy mivel a legtöbb óvoda szeptember 1-je körül határozza meg a fordulópontot, a júliusban vagy augusztusban született gyerekeknél sokkal valószínűbb az ADHD megállapítása. Ily módon az Egyesült Államokban akár csaknem egymillió gyereket diagnosztizálhattak félre, mivel ők voltak a legfiatalabbak és a legéretlenebbek az osztálytársaik között. A szerzők megjegyezték, hogy a téves diagnózis évi 320-500 millió dolláros kiadást jelent, amiből 80-90 millió dollár a szegények számára felállított Medicaid egészségbiztosítót terheli. 

Melinda Morrill, a kutatás vezetője elmondta: szerintük a fiatalabb gyerekek sokszor tévesen kerülnek az ADHD-tól szenvedők közé, ők egyszerűen csak kevésbé érettek. Az Észak-karolinai Egyetem tudósa hangsúlyozta, hogy miközben kutatásuk nem a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (vagy hiperkinetikus zavar) létezését kérdőjelezte meg, szerintük vannak olyan kisgyerekek, akik feleslegesen szedik az ADHD kezelésére használatos olyan gyógyszereket, mint a Ritalin. 

Mint a tanulmányról beszámoló The Daily Telegraph cikke hozzátette: Nagy-Britanniában négy év alatt kétharmadával nőtt az ADHD gyógyszerezésére fordított összeg. Ezzel kapcsolatban olyan aggályok is felmerültek, hogy egyes szülők kikövetelik a háziorvostól gyermekük számára a Ritalint, mert az gyors megoldásnak tűnik a gyönge koncentrációs képesség megerősítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Az azonnali jutalom gyógyszerként hat

A figyelemzavaros gyerekek agya úgy reagál az azonnali jutalomra, mint a szokásos gyógyszerekre - idézte vasárnapi kiadásában a BBC hírportálja a Nottinghami Egyetem kutatóinak megállapítását.

hvg.hu Plázs

Az ólom okozza a hiperaktivitást?

A figyelemhiányos hiperaktivitás az egyik legköltségesebb viselkedési zavar, amely okozhat balesetet, az iskolában tanulási problémákat, antiszociális viselkedést. Eddig a számos kutatás ellenére is rejtély övezte a betegség okát.

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei