szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz emberből kilenc nap mint nap a saját bőrén tapasztalja a civilizációs ártalmak gyűjtőnéven is emlegetett kellemetlenségeket. S bár a stressz, a szmog, a passzív dohányzás, az UV-sugárzás ellen lehet védekezni, még mindig sokan nem tudják, mi lehet ennek a legegyszerűbb módja. Pedig például a táplálkozás is védőpajzs lehet a felsorolt környezeti gondok ellen.

Meghökkentő adatokkal is szolgál az a 2010 októberében, az internetezők körében végzett reprezentatív – Nescafé Közérzet elnevezésű – felmérés, ami szerint csupán a válaszadók 6 százaléka gondolja úgy, hogy a napi menüjével is sokat javíthat az egészségén. A megkérdezettek zömének új információ volt az, hogy a káros szabadgyökök ellen bizonyos élelmiszerekkel hatásosan védekezhetünk. Antal Emese dietetikus a sütőtököt, az étcsokoládét, a paradicsomot és a vörös áfonyát említi mint alapvető antioxidáns lelőhelyeket, és ami jó hír, a kávé is ebbe a sorba tartozik.

„A reggeli feketénk, illetve a naponta maximum két-három csészével elfogyasztott ital véd a káros hatások ellen, s ezt a tényt a táplálkozástudományi szakemberek már jó ideje hangsúlyozzák.” A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!