szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szívből eredő főverőér, az aorta billentyűje, főleg idős korban beszűkül, és ez súlyos vérkeringési zavarokhoz vezethet. A svéd Karolinska Intézet kutatócsoportja kimutatta, hogy ebben a betegségben különleges gyulladásos folyamat játszik szerepet.

A felfedezés azt jelenti, hogy a jövőben műtét helyett gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel is kezelhető lesz a betegség. Valaha, főleg fiatalkorban gyakori volt a reumás láz, a sokizületi gyulladás. Súlyos következménye a szívbillentyűk megbetegedése volt: legtöbbször a bal szívkamra és pitvar közötti kéthegyű billentyűt károsította. 

A kamra és a pitvar közötti szájadék nem nyílt ki rendesen, a gyulladás következtében beszűkült és ennek súlyos következményei lehettek. A kétszárnyú ajtóként működő bejáratot ki kellett nyitni. A gyulladás következtében összetapadt ajtószárnyakat a sebész a szívsebészet korai időszakában a szívbe nyúlva, az ujjával szétfeszítette. 

Nemcsak a technika tökéletesedett, hanem megfelelő gyógyszeres kezeléssel sikerült ezt a gyulladásos folyamatot megelőzni, ezért az ilyen billentyűhiba Európában igen ritka. Ezzel szemben mind tovább élünk és az idős emberek leggyakoribb szívbillentyű betegsége a főverőér, az aorta billentyűjének beszűkülése. 

Ez más kórkép, mint az egykor gyakori billentyűszűkület. A billentyű nem csak beszűkíti a véráramlás útját, de nehézkes mozgásúvá lesz, mert merevvé is válik, mész rakódik le benne, ezért ezt nem lehet a sebész ujjával kinyitni. A megoldás a billentyű cseréje, ami nagy műtét és költséges beavatkozás. 

A Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy az aortabillentyű meszesedéses károsodásában is gyulladásos folyamat játszik szerepet: a szövetekben immunsejtek és gyulladásos anyagok, leukotriének találhatók. A legkifejezettebb gyulladás a legszűkebb billentyűkben volt, a leukotriének pedig sejttenyészetben fokozták a billentyűsejtek meszesedését. "Az eredmények arra utalnak, hogy az aortabillentyű-szűkület kezelését a jövőben gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelenthetik és akkor sok ilyen beteg, akiknek többsége idős ember, a folyamat lassítása útján elkerülhetné a műtétet" - nyilatkozta a munkacsoport nevében Magnus Black. A vizsgálat eredményeit az egyik legfontosabb szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölte. A közlemény első szerzője Nagy Edit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!