szerző:
Medipress

Csak azért, mert barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés mellrákot okoz, még nem feltétlenül igaz. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy csak azért, mert nem fordult még elő a családjában ez a ráktípus, nincs kitéve a kockázatnak, nagyot téved. Az igazság az, hogy a szakértők még mindig nem tudják, mi okozza az emlőrákot; csupán azt, hogy bizonyos tényezők, például az elhízás vagy a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a kockázatát. Íme néhány tévhit, és az azt cáfoló tények.

A mellrák nagyrészt genetikai eredetű. Az esetek mindössze 5-10 százalékát okozzák a BRCA1 és BRCA2 nevű hibás emlőrák gének. Még az olyan nők körében is, akiknek családjában előfordult emlőrák, sok esetet nem a jellegzetes génmutáció, hanem a közös életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja okozza.

A kismellű nők esetében alacsonyabb a kockázat. A melltartóméret semmiféle szerepet nem játszik abban, hogy kialakulhat-e valakiben rákos burjánzás. A rák a lobulusok sejtjeiben fejlődik ki, amiből az emlő méretétől függetlenül ugyanannyi található minden nőben. A lényeg az, hogy minden 40 éven felüli nőnek rendszeres mammográfiai vizsgálatot kell végeztetnie.

Mindig csomó formájában jelentkezik. A mellrákkal diagnosztizált betegek körülbelül 10 százaléka nem tapasztal csomókat, fájdalmat vagy más jeleket az emlőjében. A megjelenő csomók közül pedig 80-85 százalék jóindulatú. Ettől függetlenül bármilyen tartósan megmaradó csomó vagy tünet megjelenésekor orvoshoz kell fordulni. Tünetei közé tartozik a kitapintható csomó vagy megkeményedés a mellben, illetve a hónalj környékén, a mell vagy a bimbó érzékenysége, alakjának megváltozása, váladékozás, valamint vörös, duzzadt vagy hámló bőr.

A mammográfia megelőzi vagy csökkenti a kockázatot. A rendszeres mammográfiai vizsgálatok nem előzik meg és nem is csökkentik az emlőrák kockázatát. Csupán kimutatják a meglévő emlőrákot, amivel körülbelül 16 százalékkal csökkentik a halálozást az emlőrákos betegek körében. Az emlőrák azonban sok esetben már 6-8 éve jelen lehet, mielőtt a vizsgálat kimutatja, ezért nagyon fontos, hogy minden nő évente menjen el orvosához szűrésre, és végezzen önvizsgálatot.

A mammográfia emlőrákot okoz. A sugárzás káros hatásainak kockázata eltörpül a korai diagnózis óriási előnyei mellett. A 40 éven felüli nőknek általában azt javasolják, hogy évente végeztessenek mammográfiai vizsgálatot. A sugárzás szintjét hatóságilag szabályozzák, és meglehetősen alacsonyan szabják meg – körülbelül annyi, mint természetes forrásból származó sugárzás 3 hónap alatt.

A fogamzásgátló tabletták rákot okoznak. Az orvosok szerint nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy azt javasolják a nőknek, hogy a mellrák elkerülése érdekében abbahagyják a fogamzásgátló gyógyszerek szedését. Bár a 90-es években még azt mutatták ki a tanulmányok, hogy a fogamzásgátlót szedők esetében valamivel nagyobb a kockázat, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a mai fogamzásgátló készítmények összetétele sokat változott azóta, a többségük sokkal kevesebb hormont tartalmaz. A fogamzásgátlóval összefüggő kockázat ráadásul az etnikumtól és az életkortól is függhet, és minden nő esetében más és más.

A fiatal nőkben nem alakul ki emlőrák. Igaz, hogy a betegség a változó koron átesett nőkben gyakoribb, mégis bármilyen életkorban jelentkezhet. Az összes emlőrákos eset 25 százaléka 50 éven aluli nőkben alakul ki, és esetükben magasabb a halálozás aránya. Mivel a fiatal nőknek feszesebb a melle, a mammográfiai vizsgálat nehezebben mutatja ki a csomókat, ezért 20 éves kortól érdemes minden nőnek rendszeres önvizsgálatot végeznie, 3 évente orvosi szűrést kérni, 40 éves kortól pedig rendszeres mammográfiai vizsgálatokat végeztetni.

A dezodorok és izzadásgátlók emlőrákot okoznak. Ha valaki kerüli ezeket a pipereholmikat, attól még nem szünteti meg az emlőrák kockázatát. 2002-ben a Hutchinson Rákkutató Központ kutatása kimutatta, hogy nincs összefüggés a dezodor illetve izzadásgátló használata és az emlőrák között. A pletykák szerint az izzadásgátlók megakadályozzák a méreganyagok távozását a szervezetből, felgyűlnek a nyirokmirigyekben, ami rákot okozhat. Egy másik vélemény szerint az izzadásgátlóban lévő vegyi anyagok, például az alumínium és a parabének rákkeltők. Eddig azonban egyetlen kutatás sem támasztotta alá ezeket.

A melltartó viselése növeli az emlőrák kockázatát. Nincs olyan meggyőző tudományos vagy klinikai bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az állítást. Ha a melltartót nem viselő nőkben ritkábban alakul ki emlőrák, ez csak azzal magyarázható, hogy általában soványabbak: az elhízás e ráktípus közismert kockázati tényezője. Rákot okozhat, ha valaki a forró autóban hagyott műanyag vizesflakonból iszik. A pletyka tévesen feltételezi, hogy dioxinok szabadulnak fel a felhevült műanyagpalackból a vízbe. A műanyagok azonban valójában nem tartalmaznak dioxinokat, és a napsugarak nem elég erősek ahhoz, hogy létrehozzák őket. Az egyszer használatos műanyagpalackok többsége polietilén-tereftalátból (PET) készül, amelynek biztonságosságát szigorúan tesztelik. Néhány kutatás szerint hő hatására biszfenol-A szabadulhat fel, amely befolyásolhatja a rák kockázatát. Az a legbiztosabb, ha biszfenol-A mentes műanyagból készült újrafelhasználható palackot választunk.

Normális lett a mammográfiai vizsgálatom eredménye, ezért nem kell félnem. Bár a mammográfia számít a legjobb korai diagnosztikai módszernek, ez sem tökéletes. A tünetmentes nők esetében akár 20 százalékban nem mutatja ki a betegséget. A vizsgálat csak 16 százalékkal csökkenti a nők emlőrák okozta halálozási arányát. Ráadásul azért, mert egy mammográfia negatív lett, attól még később kifejlődhet a rák – a jelenlegi irányelvek ezért javasolnak éves vizsgálatot.

Az emlőrák megelőzhető. Igaz, hogy bizonyos kockázati tényezőket, például az elhízást és a mozgáshiányt megváltoztathatjuk, még nincs elég információ az emlőrák okáról ahhoz, hogy megelőzhessük a betegséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Minden hetedik nő mellrákos lesz

Az elmúlt egy évtized alatt emelkedett azoknak a brit nőknek a száma, akiknél életük során emlőrák alakul ki: immár minden nyolcadiknál. Magyarországon a Semmelweis Egyetem adatai szerint minden hetedik nő lesz mellrákos.

FH/Hírszerző Itthon

Nő a mellrákos kismamák száma

Egyre több a mellrákos a kismamák között Magyarországon - írja az RTL Híradó alapján a Független Hírügynökség.

MTI Plázs

Az elhízás növeli a mellrák kockázatát

Az elhízás növeli az ösztrogénnel összefüggő mellrák kockázatát és emeli egy ritkábban előforduló, ám halálosabb tumortípus, a háromszorosan receptornegatív emlődaganat valószínűségét is - állapították meg amerikai kutatók. Az utóbbi ráktípusnál nincs sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptor és a HER2-receptor is hiányzik, azaz mind a három receptorfajta, melyekhez a mellrák elleni szerek hozzákötődhetnek.

MTI Plázs

Megelőzhető a mellrák terjedése

Egérkísérletekben sikeresen előzték meg az emlődaganat átterjedését egy enzim gátlásával brit kutatók - idézte kedden a BBC hírportálja.

Jegesmedvebocsok születtek Németországban – videó

Jegesmedvebocsok születtek Németországban – videó

Döntetlen Bulgáriában, de így is kiesett a Fradi

Döntetlen Bulgáriában, de így is kiesett a Fradi

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Ijesztőbb a figyelmeztetéseknél: nézze meg interaktív térképen a klímaváltozás hatását

Ijesztőbb a figyelmeztetéseknél: nézze meg interaktív térképen a klímaváltozás hatását

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján