szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgynevezett mély agyi stimulációs műtétet hajtottak végre szombaton egy betegen az Országos Idegtudományi Intézetben. A szakemberek szerint ez az eljárás forradalmasítja a mozgászavarok kezelését. Különlegessége, hogy a beteget nem altatják végig, sőt, van, amikor kommunikálnia kell a műtétet végző szakemberekkel.

A mély agyi stimuláció, angolul deep brain stimulation (DBS) a Parkinson-kór, az esszenciális tremor és disztónia valamint az epilepszia kezelését forradalmasította. Az eljárással a mozgászavarok tüneteit próbálják enyhíteni: elektródákat ültetnek be a betegségért felelős agyi területekre, hogy azokat nagy frekvenciájú elektromos stimulációval meggátolják a kóros tünetekhez vezető üzeneteket kiadásában.

©

Az operáció a leírás szerint komplex orvosi beavatkozás, a beteg nincs végig altatásban, sőt, a műtét bizonyos szakaszában kommunikálnia kell a műtétet végző szakemberekkel.

©

Az Országos Idegtudományi Intézet a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában. Világszinten is élen jár egyebek mellett a neurostimulátoros beavatkozásokban, a kis sebfelülettel járó gerincműtétek terén, a sebészeti behatolás nélküli tumor kezelésekben, valamint a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziák és fájdalmak kezelésében – olvasható az intézmény bemutatkozásában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!