szerző:
Décsi Juli
Tetszett a cikk?

Van, aki örül a télnek, és van, aki nem. Aki igen, annak a sí- és snowboard-divat sem közömbös. Íme, a legújabb színek, minták, trendek az eplényi, mátraszentistváni esetleg az aspeni lankákra, plusz Top 10 sícucc nőknek.

A sí és snowboard szerelmesei vagy már túl vannak első csúszásukon a szezonban, vagy legalább már látják magukat lelki szemeik előtt a környező országok hegyeinek havas lejtőin, és érzik a lábuk alatt ropogó friss hó felemelő érzését. A trend egyértelmű: Magyarországon is mind nagyobb kultusza van a téli sportágaknak. És noha mi nem büszkélkedhetünk több ezer méter magas hegyekkel, ám itt is van már lehetőség jó minőségű sípályán siklani. Eplény és Mátraszentistván remek hely a síelésre is, ráadásul hangulatos hüttékben (a sípályák melletti melegedő éttermekben) is pihenhetünk két lesiklás között.

©

De az ennél többre vágyóknak sem kell mindig messze menniük. A környező országokban mind több síparadicsom épült és épül ki folyamatosan, ráadásul a határhoz közel eső hegyeken is. Lehet tehát készülni akár a "magánúton" szervezett síelésre, akár a sí (és party) táborok egyikébe - ezekből is  mind többet szerveznek itthonról felnőtteknek és diákoknak egyaránt.

És ha már készülődés, ideje tudomásul venni, hogy a sípályákon sem szorul háttérbe a divat, a sí/snowboard tudás mellett a lejtőkön sasszézókat az újonnan beszerzett ruhákkal is el lehet kápráztatni .

Sí vagy snowboard - két külön világ?

Ha csak a sportelméletből indulunk ki, a síelők és a boardosok ruházata stílusában alapvetően különbözhet. A két sportág ugyanis más mozgásformát követel meg, így a felszerelés is ehhez alkalmazkodhat: a síelők ruhája tehát passzentosabb, míg a snowboardosóké bővebb, oversize jellegű.

Ez azonban mára tényleg inkább csak konzervatív megközelítés, a határok ugyanis itt is mindinkább elmosódnak. E szakadék szűkülése pedig a síelők körében egyre inkább a freestyle stílus elterjedését eredményezi, azaz a síruhák „elsnowboardosodásához” vezet. Így - szép lassan - a síelőkön is megjelenik a lógó, bő ruházat.

Színek

A havas hegyek homogén környezete miatt mindig is domináltak a színes ruhák és kiegészítők a sípályákon. Síelőknél többnyire a konzervatívabb színösszeállítások voltak jelen: szürke, sötétkék, fekete alsó, piros, fehér, szürke, kék vagy fekete sídzseki.

Snowboard színfolt

A snowboardosok, mivel újabb keletű sportágnak hódolnak, laza, vagány, színes, mintás és formabontó ruhákkal különböztetik meg magukat. A pár évvel ezelőtt divatba jött neon színekről mindenki azt gondolta, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is fog tűnni. Ám évek óta tartják magukat az erőteljes, szinte már vakító színvilágú szettek. A rózsaszín, pink, sárga és babakék többé már nem a kislányok divatja, hanem a téli sportok szerelmeseié is.

Minták

A mintás dzsekik egyre jobban elterjedtek az utóbbi években, főként a snowboardosoknál. A color blocking (azaz a markáns színkontrasztok együtt viselése), a különböző méretű négyzethálós, illetve a geometrikus alakzatok a nadrágokon és a kabátokon is egyaránt megjelennek. A síelők konzervatívabb viseletébe is már egyre inkább törnek be a színes, vidám minták.

Anyag

Körülbelül öt évvel ezelőtt szinte minden sídzseki és sínadrág nejlonból és poliészterből készült. Most már kiváló minőségű, vízhatlan, és „lélegző” (légáteresztő) speciális anyagokból készülnek, melyek egyszerre védenek és melegítenek.

Érdekes kettősség, hogy míg az anyag egyre „high techebb”, addig a dzsekik mintái – főként a férfiaknál - egyre jobban hasonlítanak egy retro kardigánra, flanel ingre, vagy egyéb utcán viselt ruhadarabra. A snowboard nadrág pedig a mind inkább farmerhez kezd hajazni.
Shaun White
©

A fenti kép a vancouveri olimpián készült. A fotón a leglátványosabb snowboard versenyszám, a halfpipe (félcső) bajnoka, Shaun White látható, aki flanel ing mintázatú snowboard dzsekit és farmernadrág-hatású snowboard nadrágot visel.

TOP 10 Snowboard-trend a lányok számára:

1. Színes goggle szemüveg

©

2. Színes sapka

©

3. Fehér, mintás vagy egyszínű színes nadrág

©

4. Színes, mintás kabát

©

5. Színes grafikával ellátott snowboard

©

6. A snowboardhoz passzoló kötés

©

7. Snowboard cipő

©

8. Színes és (meleg!) kesztyű

©

9. Aláöltöző

©

10...és az elengedhetetlen bukósisak

©

Márkák

Az összes sí- és snowboard-felszerelés gyártót a teljesség igényével felsorolni szinte lehetetlen, de íme, a fő márkák, melyek itthon is megtalálhatóak.

Főként snowboardos márkák: Burton, Roxy, f2, Anon, Nitro, Dakine, Oakley, Billabong, O’neill, Protest, Quicksilver, Helly Hansen, Blizzard, R.E.D.

Többnyire a síelők márkái: Atomic, Völkl, Spyder, Fischer, Rossignol, Tirolia, Nordica, Head, Iguana, NorthFinder, Carrera, Raichle, The North Face.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!