szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Év végéig elkészül a 112-es számon hívható egységes segélyhívó rendszer, az ESR-112 – ígéri a kormány. A több mint tízmilliárd forintos projektet nagyrészt uniós fejlesztési forrásokból valósítják meg.

A kormány kiemelt célja, hogy a segítségnyújtás folyamata felgyorsuljon. A projekt megvalósulásával, és ha az emberekben tudatosul a 112, mint egységes hívószám, értékes perceket, másodperceket lehet nyerni a mentéskor – mondta újságíróknak Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának főosztályvezetője szerdán, Budapesten.

Szege Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi informatikai programirodájának vezetője azt mondta: a 112-től azt várják, hogy a segítség 15 percen belül megérkezzen a kérőhöz. A segélyhívásokat fogadó szakembereknek fontos szerepük lesz abban, hogy a segélykérőtől minden olyan információt begyűjtsenek, ami segítheti a kórházi ellátást. A teljes mentésirányítási rendszer fejlesztését a tervek szerint 2014. március végéig lezárják – tette hozzá.

Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy a 112-es segélyhívó központjainak kialakításával munkahelyeket is teremtenek, ahol a szakképzett munkaerő, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása is fontos szempont.

Kifejtette, hogy a két hívásirányító központ helyszínének kiválasztásakor a munkanélküliségi rátát, valamint azt is figyelembe vették, hol vannak a célnak megfelelő ingatlanok. Ezek alapján a központokat Miskolcon egy volt honvédségi, valamint Szombathelyen egy korábbi határőri, majd rendőrségi épületben alakították ki. A call centerekben váltásban dolgoznak majd az operátorok, így a két központ létrehozásával 850 új munkahelyet hoztak létre.

Göndör László, az ESR-112 projekt vezetője szerint hamarosan társadalmi kampányt indítanak, hogy az emberek megismerjék a 112-es hívószámot. A 112-es egységes hívószám mellett egyelőre a készenléti szervek jelenlegi hívószámai, így a 104, a 105 és a 107 is él majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az aranyér nem tud csak úgy elmúlni – grafikákkal mutatjuk be a fázisokat!

Az aranyér nem tud csak úgy elmúlni – grafikákkal mutatjuk be a fázisokat!

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt