szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább szigorítják Kínában az antibiotikumok használatára vonatkozó szabályokat, mert a gyógyszerek túlszedése komoly problémákat okoz a kelet-ázsiai országban. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság új előírásai elsősorban az állami tulajdonban lévő kórházakra vonatkoznak, mivel az ott fekvő betegek jobban ki vannak téve az indokolatlan antibiotikum-használat veszélyeinek.

A szigorítás után a kórházi betegek legfeljebb 60 százaléka, a járóbetegek 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést, az elsősegély-osztályokra vonatkozó irányszám 40 százalék. A jövőben büntethetik azokat az orvosokat, akik indokolatlanul írnak fel antibiotikumot betegeiknek, a pénzbüntetés és megrovás mellett akár orvosi engedélyüket is elveszíthetik, ha a kétes gyakorlaton kapják őket.

Kínában a nemzeti élelmiszer- és gyógyszerhivatal statisztikái szerint a lakosság negyede egy egyszerű megfázást is - a vírusok ellen egyébként hatástalan - antibiotikummal kezel. Egy átlagos kínai évente körülbelül 140 gramm antibiotikumot szed be, ami az amerikai átlag tízszerese. A lakosság körülbelül fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40 százalékuk olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A kínaiak tájékozatlansága mellett a helyzetet az orvosok nyereségvágya is rontja, ők gyakran a gyógyszerfelírásból hajtanak ugyanis hasznot maguknak. A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70 százaléka antibiotikumot kap ma, miközben Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30 százalékot. Az operációra kényszerülők több mint 95 százaléka antibiotikumos kezelésben részesült tavaly Kínában.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulásához vezet, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán