szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

A generációváltást elősegítő programot kíván kidolgozni a patikusok számára a kormány és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - számol be róla a hétfői Magyar Nemzet.

Hankó Zoltán, a testület elnöke a lapnak elmondta: Horváth Zsolt miniszteri biztossal egy olyan programot kívánnak kidolgozni, amelynek célja, hogy a pályakezdő fiatal gyógyszerészek is be tudjanak lépni a piacra, és át tudják venni az idősebb gyógyszerészektől a patikák működtetését. A kamara szeptemberben kezdheti meg a tárgyalásokat a kormány képviselőivel egy a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozását segítő programról, amely a közelmúltban meghirdetett patikaalap keretei között indulna, és költségvetési forrás nélkül is eredményes lehet. 

Hankó Zoltán szerint ha sikerül kidolgozni a generációváltást elősegítő programot, amely hosszabb távon is garantálja a gyógyszertárak nemzeti és szakmai érdekkörben maradását, reális esély van arra, hogy hazacsábítsák a külföldön elhelyezkedett patikusokat. A gyógyszerészek az elmúlt hat-hét évben évente átlagosan ötvenen kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Az idén ennél jóval kevesebben, ám a frissen végzettek csak június végén kapták meg a diplomájukat, így az ő igényük csak a második félévi statisztikai adatokban jelenik meg - mutatott rá a szakember. 

Beszélt arról is, hogy az elvándorlással párhuzamosan már felütötte a fejét a gyógyszerész-munkanélküliség, körülbelül százra tehető az állást kereső gyógyszerészek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!