szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén az első kilenc hónapban már több magyar vendéget regisztráltak Horvátországban, mint tavaly egész évben, így a magyar turisztikai adatok a 2008-as szinthez közelítenek.

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselet-vezetője szerdán elmondta: az idén eddig csaknem 341 ezer magyar utazott Horvátországba, ahol 1 millió 900 ezret meghaladó vendégéjszakát töltöttek. 

Ezek az adatok éves összevetésben már kilenc hónap alatt ötéves csúcsot jelentenek, miután 2008-ban 370 ezer magyar turista az ideinél mindössze 20 ezerrel több vendégéjszakát töltött az adriai államban.

A turisztikai szakember hozzátette: a nyári hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is a legjelentősebb küldő államok átlagát meghaladóan növekedett a magyarok utazási kedve Horvátországot illetően. A múlt hónapban 32 ezer 600 vendég összesen 183 ezer 200  éjszakát pihent az országban, ez fél százalékkal több turistát és csaknem 7 százalékkal hosszabb eltöltött időt jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Az adriai országban szeptemberben csaknem egy százalékkal több, 1 millió 347 ezer turista fordult meg, és valamivel kisebb mértékben, 8 millió 139 ezerre bővült a vendégéjszakák száma. Az első kilenc hónap alatt majdnem 6 százalékkal 10 millió 526 ezerre nőtt a vendégszám, miközben 4 százalékos emelkedéssel 63 millió 396 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Némileg átrendeződött a legjelentősebb küldő országok listája, amelyen Magyarország változatlanul a 10. helyen áll. A komoly növekedésnek köszönhetően előrébb került a sorban Lengyelország és Nagy-Britannia, de lemaradt Hollandia. Az élen továbbra is Németország, Szlovénia és Ausztria áll.

Marin Skenderovic elmondta azt is: a magyar turisztikai adatok az év végéig még tovább javulhatnak. A már eddig regisztrált 341 ezer vendég száma még várhatóan több mint 10 ezerrel lesz több, az 1 millió 913 ezer vendégéjszaka pedig legalább 30 ezerrel emelkedhet. 

A legjobb eredményt a magyarok 2005-ben érték el, akkor 453 ezer turista 2 millió 400 ezer éjszakát töltött Horvátországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket