szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A humán papillomavírus (HPV) elleni új, kísérleti vakcina a méhnyakrák ellen 70 százalékos, a genitális daganatok ellen pedig 90 százalékos védelmet nyújt a szert kifejlesztő osztrák kutatók szerint.

Az egyelőre állatokon tesztelt oltóanyagot gyakorlatilag a többi fertőzés megelőzésére is tovább lehetne fejleszteni – mondta Reinhard Kirnbauer immunológus-dermatológus, a kutatás vezetője, a Bécsi Központi Kórház bőrgyógyászati klinikájának munkatársa.

Bebizonyították, hogy az oltás után egerek és házinyulak akár két évig is erős védettséget mutattak a HPV több mint húsz variánsával szemben.

Kirnbauer részt vett a már engedélyezett HPV-vakcina alapjainak kifejlesztésében is. Ezt az oltóanyagot a vírushoz hasonló részecskékből állították össze, melyek a kórokozó fehérjeburkát alkotó L1-proteinekből készültek, de örökítő anyag nincs bennük. A fehérjeburok a vírus örökítő anyagát veszi körül. Az oltóanyaghoz immunstimuláló anyagot is adtak.

A HPV minden egyes változatára más L1-protein jellemző. A mostani oltóanyag a HPV 16-os és 18-as (rákkeltő), illetve 6-os és 11-es változata ellen véd, azonban legalább 120 vírusvariáns létezik – magyarázta Kirnbauer.

A kutatók most abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a vírusok fehérjeburkának egy másik proteinje - az L2 jelű - az oltóanyagba helyezve gyengébb immunválaszt vált ki ugyan, mint az L1, de így szélesebb körű a vakcina védőhatása. Az új, kísérleti oltóanyag vírushoz hasonló részecskéi tehát - az immunstimuláló anyag mellett - L2-peptideket is tartalmaznak.

Állatkísérletek során az új oltóanyag kifejezetten hatásosnak bizonyult. Egyrészt véd a méhnyak- és a többi, HPV-vel kapcsolatos daganat ellen, másrészt hatékonyan immunizál olyan HPV-variánsok ellen is, amelyek a genitáliák és a bőr egyes daganatait idézik elő.

A kutatás első fázisában lévő oltóanyagot a következő lépésben klinikai próbákon kívánják tesztelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!