szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

A Dr. Tóth sokkal jobb, mint amilyen ijesztőnek tűnt a refluxos reklámból. Az RTL Klub dokis műsora hasznos tanácsokkal látja el a nézőket hétköznap délutánonként, és hál'istennek - egyelőre - mentes minden hamiskás promóciótól.

„A pisi a probléma” – mintha a háziorvos rendelésén lennénk, csak épp nem kellett végigülni az SZTK várójában a sort rideg csempék között. Dr. Tóth Tamás műsorát hetekkel a premier előtt már agyba-főbe reklámozták, a bejátszásban pedig több mint ijesztőnek tűnt az új délutáni matiné: vékonybélcsúszda, refluxmóka, sipítozó asszonyok, Magenheim Ádám és Udo Brinkmann keresztezésének szögletes humorával keretezve.

©

A hétfőn debütáló doki-show ehhez képest kellemes csalódás, csak a művin összekacsintó és minden mondaton egymásra kacagó közönség hibádzik a tapsszünetekben. A formátum több szempontból is hasznos. A műsorban általános egészségügyi problémák kerülnek terítékre, anélkül, hogy hipochondriát idéznének elő. Az alvászavar okozói között például a cukorbetegség – pontos tünetismertetéssel, mint például a problémás pisi, azaz a megváltozott szagú vizelet - illetve a depresszió is szerepel, és ami még sokkal fontosabb: nem pirulát írnak fel a kezelésére, hanem például behívnak egy jógaoktatót, aki egy egyszerű légző gyakorlattal segít a népen.

Az egészséges étkezésre és súlycsökkenésre sem Norbi Update-et ír fel Dr. Tóth és - ezeddig - nem is promótál csodadiétákat, hanem a legjobban működő módszerről, a kiegyensúlyozott étkezésről beszél, méghozzá konyhanyelven. A gyorsan feszívódó és lassan felszívódó szénhidrátok működését azon a bizonyos vékonybélcsúszdán magyarázza el, és nem csak elméletezik, hanem azt is bemutatja, mit kellene a káros ételek helyett enni.

©

A közönség fontos szerepet játszik a műsorban, de még egy kicsit döcög. A színpadra hívott "páciensekről" lerí, hogy betanított munkások, vagy csodaszép hostessek, akiknek szájába adtak valami mindenki által ismert nyűgöt. Dr. Tóth viszont egyre flottabbul vezeti a műsort, de az RTL Klub nem is az SZTK-ban tartotta a castingot, az orvosnak van már némi médiatapasztalata. Régebb óta dolgozik a csatornának, több magazinműsorhoz is felkérték szakértőként, sőt, az X-Faktor versenyzőinek is ad tanácsokat.

Oz, a nagy varázsló

A Dr. Tóth a The Doctor Oz Show magyar változata. Az amerikai műsor már az ötödik évadnál tart. A török származású amerikai Mehmed Ozt a New York Times az év legjobb orvosai között sorolta fel, és 2009 óta futó műsorával öt Emmy-díjat is kapott, 2008-ban pedig a Time magazin 44. helyre sorolta a legbefolyásosabb embereinek listáján. Oz azonban műsorával többször is kihúzta a gyufát. 2011-ben például az USA Élelmiszer- és Gyógyszeripari Hivatal vette elő, mert a show-ban független labóratóriumi teszten bizonyította, hogy több almalé a határértéken túl tartalmaz arzént. A hatóság - mely megállapítja a határértéket - azonban megcáfolta a teszteredményeket, és kifogásolta, hogy a teszt során nem különböztették meg az inorganikus arzént, a karcinogént és az organikus arzént, utóbbi ugyanis nem káros az emberi szervezetre.

©

Dr. Oz vállalja, hogy hisz a homeopátiában és más alternatív medicínában, ezért már évek óta odaítélik neki az úgy nevezett Pigasus Awardot, amit parapszichológiai, paranormális és orvosi csalások negatív díjaként oszt a James Randi Alapítvány. A díj egy repülő malacot ábrázol, és arra utal, hogy valami annyira kétséges, hogy csak akkor működhet, ha a disznók szárnyra kapnak. Oz 2009-ben kapta meg először a reiki, majd 2010-ben is a hittel gyógyítás és a szellemekkel való kommunikáció népszerűsítése miatt. 2012-ben pedig díjat sarlatánsága, paranormális eszméi és műtudományossága miatt érdemelte ki. Emellet Oz-t is idegesítik a szélhámosok, népszerűsége révén ugyanis számos terméket próbálnak eladni a nevével, 2013-ban ezért megalapította az OzWatch nevű szervezetet, ahova már több mint 35 ezer e-mail bejelentés érkezett, hogy valaki az ő farvizén próbálja eladni csodaszerét.

Dr. Oznak is voltak visszás ügyei, a műsorában ugyanis olyan szereket is promotált, amelyeknek nincsen orvosilag bizonyított hatása, így például a mostanában a fogyasztásra alkalmasnak kikiáltott zöld kávét magasztalta, amiről azonban kiderült, hogy kamu.

A minden hétköznap délután futó műsor első adását információink szerint 600 ezren nézték meg, a 18 és 49 éves korban vizsgált közösségarány aznap 22,9 százalék volt, azóta azonban esett az arány, a szerdainál már csak 18,4 százaléknál állt az SHR (az arányszám azt jelzi, hogy az éppen televíziózó nézők mekkora része nézi a vizsgált műsort).

©

Dr. Tóth előtt még szabad a pálya, a SOTE-n végzet, 44 éves orvos a tévés karrier előtt a gyógyszeriparban dolgozott, majd az elhízás kezelésére specializálódott területen tevékenykedett több mint tíz évig. Az egyik interjújából pedig kiderül, hogy az egészséges és sportos életmód szószólója. Ezzel előrébb van, mint a török televízió dokija, aki minap kétszeres szívinfarktust szenvedett el élő adásban, miközben a gyermekkori lúdtalpról beszélt.

Dr. Tóth-tal ez nem történhet meg, Oz mintájára maga is követi az egészségügyi tanácsokat, a műsorban például aktívan részt vesz a gyógyító módszerek tesztjén. A szerdai jógalégző gyakorlatoknál példamutatóan követte az instrukciókat, az egész hóbelevanccal együtt. A műsorstruktúrában a kérdezz-felelek rész kissé hanyag, az egyik néző kérdésére, hogy jó-e a citrom a herpeszre, ugyanis csak annyi volt a válasz, hogy nem. Azt viszont nem tudtuk meg, hogy mi igen: a fogkrém? A műsor zárószáma, a kvíz viszont kifejezetten hasznos: olyan hétköznapi tévhiteket oszlat el, amit még nagyanyáink plántáltak belénk.

A show mivel délután 5-kor kezdődik leginkább vidékieknek lesz alternatíva, az M1-en hasonló időben futó Ridikülre, Budapesten ugyanis kevesen érnek haza este hat előtt a munkahelyükről. Az is kérdéses, hogy a nézők összetételében mekkora  férfiak aránya, feltehetőleg annyi hímnemű követi a műsort, amennyit odaültettek a közönségbe - nem annyira spontán -  kacarászni.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Hogyan fog kinézni az oktatás 2030-ban?

Hogyan fog kinézni az oktatás 2030-ban?

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban