szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy évszázad után újra gyártanak húsvéti Fabergé-ékszertojásokat. Az első újkori ékszertojást kedd este mutatták be a katari Dohában, a világ egyik legnagyobb óra- és ékszerkiállításának VIP-nyitógáláján, az Al Fardan ékszergyár standján.

A Fabergé-gyöngytojás nevű "katari ihletésű" remekművet 139 hófehér természetes gyöngy, több mint 3300 gyémánt és sok egyéb drágakő díszíti.

Az ötnapos óra- és ékszerkiállítás után a kincset áruba bocsátják, és szakértők szerint legalább kétmillió dollárt adnak érte, vagy akár többet is. Az orosz cároknak több mint 100 évvel ezelőtt készült Fabergé-tojásokért akár több tízmillió dollárt is megadnak ugyanis.

A legutóbb elárverezett eredeti Fabergé állítólag 30 millió dollárért talált gazdára tavaly. Az utolsó, hivatalosan is megerősített ár egy Fabergé-tojásért 18,5 millió dollár volt, ezt 2007-ben fizették a Christie's egy londoni aukcióján.

Az első világháború óta készült első Fabergé-tojást a főleg gyöngysorairól ismert Al Fardan kereskedőház rendelte a Fabergé cégtől.

©

A gyártó szóvivője, Alize Morand azt mondta: ezzel a példánnyal akarják "felvezetni" az utolsó cári ékszertojás 100. évfordulóját, és a közeljövőben további Fabergé-tojásokat dobnak piacra.

A Fabergé-tojásokat Pierre Carl Fabergé ékszerész készítette.

A leghíresebb, egyedi példányok III. Sándor és II. Miklós cárnak készültek, akik hitvesüket ajándékozták meg vele húsvétra. Az utolsót II. Miklós rendelte felesége, Alekszandra számára, alig pár hónappal azelőtt, hogy a bolsevikok megdöntötték hatalmát.

A Fabergé adatai szerint az egyedi tojásokból összesen 50 tojás készült, ebből 43 élte túl a bolsevik forradalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban