szerző:
hvg.hu

Beszólások, folyamatos piszkálódás, véget nem érő munkahelyi viták és konfliktusok – még a legjobbakkal is előfordul. Mit tegyünk mégis, ha mi kerülünk a célkeresztbe? Például a nyílt és őszinte kommunikáció, továbbá a jegyzetelés és a hatékony előremenekülés sokat segíthet. Most néhány kommunikációs technikával és stratégiai lépéssel segítünk, mit tegyen, ha úgy érzi, a munkahelye egy igazi barkácsműhely, ahol nem ér véget a fúrás.

Ha feltűnik, hogy az egyik kolléga nem túl kedves velünk, vagy egyenesen ignorál bennünket, nem érdemes egyből arra gondolni, hogy szeretne bennünket ellehetetleníteni. Lehet, hogy azért viselkedik így, mert egyszerűen ilyen a stílusa, nagyon fáradt, túlterhelt, vagy valamilyen magánéleti problémával küzd. Mielőtt meghúznánk a vészharangot, adjunk időt neki, és tényszerűen győződjünk meg arról, hogy valóban pokollá akarja tenni az életünket.

©

Emellett persze mindig legyünk résen, és ne menjünk el szó nélkül a kollégák különös viselkedése, és a méltatlan bánásmód mellett. Az ilyen helyzetek kivédése érdekében nagy segítség lehet, ha választunk magunknak legalább egy bizalmast a kollektívából, akivel őszintén beszélhetünk. Nem árt, ha olyasvalakit állítunk magunk mellé, aki képes objektíven megítélni a munkahelyi ügyeket.

Ha egyre több az árulkodó jel arról, hogy a munkahelyünkön valaki fúr bennünket, kezdjünk el jegyzetelni. Ha pontos dátummal felírjuk, hogy ki, miben és hogyan tett nekünk keresztbe, egy idő után megláthatjuk az összefüggéseket, és kirajzolódhat a nagy kép a konfliktusról. Mentsük el a „gyanús” e-maileket is! Ha ezekből elegendő bizonyítékot gyűjtöttünk, a HR-esek vagy a főnökünk elé tárhatjuk az ügyet.

Ha nem szeretnénk egyből „árulkodni”, mert még nem fajult odáig a helyzet, próbáljunk meg őszintén és nyíltan beszélni azzal a kollégával, aki fúr bennünket. Könnyen lehet, ahogy a legtöbb konfliktus hátterében, most is egy tisztázatlan félreértésről van szó.

A beszélgetést például kezdhetjük azzal: „az utóbbi időben feltűnt, hogy nem válaszolsz az e-mailjeimre, amelyekben a segítségedet kértem. Esetleg nem kaptad meg ezeket, vagy van valami probléma? A legutóbbi megbeszélésen durván kritizáltad az ötleteimet. Ez nagyon rosszul esett. Beszélhetnénk erről?”

Amikor a kolléga elzárkózik vagy kitér a beszélgetés elől, akkor se álljunk bosszút, és ne kezdjünk el mi is ellenségesen viselkedni. Akkor se veszítsük el a hidegvérünket, amikor méltatlanul kerültünk a célkeresztbe. Ne lépjünk be a játszmába, és próbáljunk meg az áskálódó kollégánál sokkal nagyvonalúbban viselkedni.

A legjobb védekezési mód ebben a helyzetben az előremenekülés: a józan belátás és az önkritika képessége, továbbá az empátia és a szimpátia hatalmas fegyverek lehetnek. Sokat javíthat a helyzeten, ha kedvesek vagyunk a bennünket fúró kollégához. Minél jobban áskálódik, legyünk hozzá annál kedvesebbek! Nem árt, ha a szövetségeseihez és a társaságába tartozókhoz is szeretettel, és kitüntetett figyelemmel fordulunk.

Ahogy a Keresztapa-regények írója, a népszerű amerikai író, Mario Puzo mondja: „Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet.” Ezen túl a prioritás továbbra is a munkánk és a ránk bízott feladat legyen! Minden munkahelyi zaklatás ellenére igyekezzünk méltósággal eltűrni a bennünket ért csapásokat, és továbbra is precízen, pontosan, a lehetőségekhez mérten, jókedvűen végezzük a munkánkat! Valószínűleg az ellenünk áskálódó kolléga alapvetően sokkal rosszabbul érzi magát, mint mi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére