szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Bejártuk a tegnapi nyitókiállítás minden zugát, be is mutatjuk kedvenceinket.

Bejártuk a tegnapi nyitókiállítás minden zugát, be is mutatjuk kedvenceinket. De előtte röviden a koncepcióról: Halasi Rita Mária kurátor az MTV-nek nemrég adott interjújában elmondta, hogy azt a kérdést tették fel, vajon az egyes országok dizájnkultúrájának léteznek-e karakteres helyi árnyalatai, és a válaszokat tárgyak formájában várták (már csak azért is, hogy eloszlassák a berögződéseket, lévén, hogy egy svéd például korántsem úgy gondol magára, mint mi őrá).

Ezekből nyílt tegnap kiállítás az Erzsébet téri Design Terminálban - figyelem, érdemes megtekinteni -, mi pedig jól megnéztük magunknak, és hirtelen felindulásból előpattanó benyomásainkra hagyatkozva kiválasztottuk a favoritjainkat.

Ők lettek azok.

1. Mischer'Taxler (Ausztria) - Relumine lámpa

Ilyen old school lámpák a legtöbb magyar háztartásban is voltak, azonban nem ebben a formában: az osztrák dizájnerek úgy döntöttek, összekötnek kettőt egy neoncsővel, ezzel mintegy jelezve is a kapcsolódást múlt és jelen között.

2. Úna Burke (Írország) - Re.Treat kollekció

Középkori páncélzatokra és orvosi fűzőkre emlékeztető darabjaival írta be magát a legújabb kori dizájntörténelembe az ír tervező, akitől valószínűleg nem véletlenül rendelt egyedi jelmezt maga Lady Gaga is.

3. Angle Lidderdale, Ute Geisler, Dave Bell, Richard Walker (Anglia) - A very modern royal wedding tányérkollekció

Kate Middleton és Vilmos herceg eskövője már önmagában is az agyunkra mehetett akkor, amikor megörtént, de még az azt megelőző és a rá következő napokban is. És most képzeljük bele magunkat azoknak a briteknek a helyébe, akik testközelben élték meg az ízléstelen ajándéktárgy-biznisz fellángolását, ami körbelengte az egész felhajtást. Nos, ez itt annak karikatúrájaként is értelmezhető.

4. Alessandro Mendini (Olaszország) - Moka kávéfőző

A 80 éves Mendini a talján dizájntörténelem doyenje, és most hozzányúlt anyai nagyapjának találmányához, a kotyogóshoz. A világhírű kávéfőzőhöz hasonlóan ez is sajtolt alumíniumból készült, fekete gombbal a tetején, ahogy azt kell.

5. Teenage Engineering (Svédország) - OP-1 szintetizátor

A 11 fős svéd tervezőiroda kiemelkedő mérnöki tudást képviselő tárgyakban gondolkodik, hordozható keverőként és samplerként is használható szintijük ennek jegyében fogant.

Aki kíváncsi a kiállított tárgyak komplett listájára és azok érzékletes leírására, az ide klikkelve letöltheti a katalógust. A Design Hét további programjairól pedig itt értesülhetünk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását