HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Így nyugodtan belevághat! Deliága Éva gyermekpszichológus tanácsai.

Könnyen sértődésbe és örök haragba torkollhat a nyaralás, amikor a frissen létrejött mozaikcsalád indul útnak. Klasszikus forgatókönyv, hogy anya új párja a sarkára áll, és jól megregulázza szerelme csemetéit, akik az apa nélküli ínséges időkben kissé elkanászodtak.

A másik forgatókönyv, amikor a kissé elkutyálkodott apa-gyerekek famíliát veszi kézbe egy tűzrőlpattant menyecske, és onnantól kezdve bizony időben kell felkelni, az ebédet meg kell köszönni, és nincs többé napi több óra számítógépezés, helyette elvárás a házimunkába való besegítés a gyerekek részéről is.

Több alom gyermekei

Rendelje meg online!

Apropó: gyerekek. Könnyű abba a hibába esni, hogy a mozaikcsalád jó szándékú felnőtt tagjai úgy gondolják, ha majd összeboronálják a két alomból származó gyerekeket, az milyen szuper lesz: hiszen úgyis fiú-fiú, vagy úgyis lányok, vagy pont szinte egykorúak, vagy mindkettő szeret teniszezni, tehát BIZTOS jól kijönnek majd egymással.

Ahány család, annyiféle. Ez hatványozottan igaz a mozaikcsaládokra, hiszen ott a gyerekek (összessége vagy egy része) nem a két szülő vérszerinti csemetéje. Az egyik szülővel mély és születéstől tart a kötődés, a másik épp csak próbálgatja szárnyait, helyezkedik, próbálkozik újdonsült szülőszerepében.

Néhány tipp

És eljön a nyár. Az első közös nyaralás ideje. Amit mindenki várva vár, melyre pihentető kánaánként vagyunk hajlamosak gondolni, a végiggürizett év után. Mit tartogat ezzel szemben az első közös mozaikcsaládos nyaralás? Finoman fogalmazva sok tanulási lehetőséget, összecsiszolódást szolgáló összezördülést, és jó néhány élményt, melyre nem is számítottunk volna.

 

1. Hogy ne torkolljon rémálomba a nyaralás, néhány jó tanácsot érdemes megfogadni:

2. Mozaikcsaláddá váláskor ne az legyen a felnőttek fejében, hogy a gyerekek ugyanolyan gyorsan megszokják és elfogadják a változásokat, mint ők.

3. Érdemes saját privát teret és időt hagyni minden családtag számára, még a gyerekeknek is.

4. A családba újonnan érkező szülő ne próbáljon egyből új szabályokat bevezetni, előbb ismerje meg a család működését.

5. Az új szülő ne vegye fel a dorgáló, szabályozó, nevelő szülői szerepet, azt érdemes meghagyni a vér szerinti szülő számára.

6. Az új szülő ne lépjen fel úgy, mint az azonos nemű szülő jobb kiadása, hiszen a rivalizálásból csak rosszul jöhet ki.

7. Tilos kritizálni, rosszat mondani a vér szerinti szülőre, a gyerekek számára ez megterhelő.

8. Nem szabad csüggedni az első elutasítások, kudarcok miatt, ám a tempó- és nézőpontváltás indokolt lehet.

9. Ne hasonlítsuk össze a két gyerekanyagot, mindenkit a maga egyediségében szerencsésebb értékelni.


Versengés és civakodás

Ha ezeket a főbb szempontokat sikerül szem előtt tartani, akkor elkerülhetik, hogy úgy járjanak, mint az új nevelőapuka, aki az első nyaraláson kapta meg a 13 éves nevelt lányától, hogy: „Nekem te ne magyarázz, nem vagy az apám!” vagy a nevelőanyuka, aki véletlenül meghallotta, hogy párja nyolcéves kisfia azt mondja az apjának, hogy sokkal jobb volt minden, amíg ő nem jött az életükbe.

De említhetnénk a harmadik esetet is, ahol a hétéves lány nyolcéves fiú „tesót” kapott, és az egész nyaralás másról sem szólt, csak az ő versengésükről és civakodásukról. Mindezek az élmények erőteljesen átszínezhetik az első nyaralás élményét, sokat levonva az élvezeti értékből.

Így célszerű lassabb tempóval, egymás komfortzónájára érzékenyen odafigyelve, egymáshoz alkalmazkodva rálépni arra a rögös, ám csodálatosan gazdag útra, mely a mozaikszerű töredékekből igazi családdá váláshoz vezet.

Deliága Éva a témához kapcsolódó könyve a Ketten háromfelé – Válás gyerekkel.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában. Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

gVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Letörte egy szobor lábujjait a rátehénkedő turista Olaszországban – videó

Letörte egy szobor lábujjait a rátehénkedő turista Olaszországban – videó

Augusztus közepére derülhet ki, mi a gond az M0-ás hídjával

Augusztus közepére derülhet ki, mi a gond az M0-ás hídjával