szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Divattá vált főzni és nem ezt nem panaszként mondjuk.

Divattá vált főzni és nem ezt nem panaszként mondjuk. De hiába trendi a házi étel és hiába van tele a piac jobbnál-jobb szakácskönyvekkel, azért ránk fér egy kis oktatás, a profiktól tanulni sosem szégyen, főleg, ha olyan különlegességről van szó, mint a praliné.

A budapesti főzőtanfolyamok közül az egyik legrégebbi a Culinaris Ízakadémiája, amely több mint négy éve látja vendégül az új ízekre vágyó közönséget. Decemberi 'praliné' órájukra látogattunk el, ami az idei szezont zárta novemberben - a karácsonyra való tekintettel idén már nem szerveznek több alkalmat. Az est házigazdája Vribék Szandra, a program vezetője volt, az ő felügyeletével zajlott az este a gyárépületből átalakított, ám tökéletesen otthonosan berendezett konyha-étkezőben. 16 személyes márványasztal középen, a terem végében egy olyan felszereltségű konyha, melyet otthonra csak álmodunk.

Lázasan folyik a munka
©

Mint minden alkalomnak, ennek is profi séf a vezetője, jelen esetben egy fiatal cukrászhölgy, Papp Emese, aki éttermi tapasztalat után most saját csokoládé-manufaktúrát vezet a Kinizsi utcában. Ezt azonban csak úgy tudom meg, hogy külön rákérdezek - ugyanezt az információhiányt érzem enyhén zavarónak a többi résztvevővel kapcsolatban is. A bemutatkozáskor ugyanis csak a házigazdák neve derül ki, pedig jó lenne egy kicsit többet tudni azokról az emberekről, akik mellett a következő három órát fogom eltölteni. Az este során természetesen egyre jobban látszik ki milyen háttérrel érkezett, de oldottabb lenne a hangulat, ha az elején mindenki mondana magáról néhány szót. A társaság teljesen diverz, családanyáktól tinédzser lányokig, a csokoládét csak gyenge minőségű bolti formában ismerő kezdőtől az otthon bon-bont készítő félprofi hobbicukrászig terjed a résztvevők köre, ami a feltett kérdéseken jól tükröződik; akad lelkes amatőr, aki a csokoládéolvasztás mikéntjét firtatja, míg más a tejszín zsírtartalma és pontos hőmérséklete felől érdeklődik. Az elkészítendő menüsor egyébként pontosan ezért jó, mert mindenki tud kapcsolódni a folyamathoz; egyszerű, otthon is elkészíthető receptekkel dolgozunk, de mindben van valami különleges.

A trüffelgolyók alapját narancs esszenciával és konyakkal ízesítjük, a fehércsokis bonbonhoz szarvasgombás olívaolajat használunk, de a legizgalmasabb íz a balzsamecetes aszaltszilva, amit étcsokoládéba töltünk. Az első egy órában a cukrász előkészíti a hozzávalókat, közben elmagyarázza, mit és hogyan, majd nagy mennyiségben a hosszú asztalra kerülnek, rengeteg apró kiegészítővel és díszítőeszközzel. Itt indul az igazi interaktív rész, ugyanis az édességeket magunk készítjük. A recepteket és technikákat már tudjuk, de variációs lehetőségek száma végtelen.

Ilyet lehet otthon is csinálni
©

Mindeközben Emese körbe járkál, segít, tanácsot ad, és a felmerülő kérdésekre válaszolgat, szakmai hozzáértését nem lehet megkérdőjelezni. A hangulat is oldódik, ahogy a résztvevők közelebb kerülnek egymáshoz, kis idő után egy pohár portóit is kapunk. A bonbonok egy része elvitelre készül, de folyamatosan kóstolgatjuk is őket. Az alapanyagok a legjobb minőségűek, amik kiskereskedelmi forgalomban kaphatók, és a szomszéd üzletből mind elérhető, Szandra készségesen mesél az eredetükről, felhasználási ötletekről. Miután mindenki legyártott 30-40 apró édességet, a tanulók kezdenek boldogan elszállingózni, bonbonokkal teli kis dobozokkal.

Az Ízakadémia előnye elsősorban az, hogy bemutatja, nagyszerű minőségű alapanyagokból egyszerű technikákkal  milyen ízeket lehet akár otthon is az asztalra varázsolni. Nem véletlenül nehéz helyet kapni a legnépszerűbb olasz, spanyol alkalmakon, amiket ugyanúgy profi séfek, néha nagykövetségek szakácsai vezetnek. Ismeretlen emberek között jó hangulat nehezen alakul ki, de párok, baráti társaságoknak igazán ajánlott, ha új ízekre, és egy kis interaktív tanulásra vágynak.

És végül a szarvasgombás-fehércsokoládés bonbon receptje:

Hozzávalók:

fehércsokoládé 600g
tejszín 2 dl
egész pörkölt mogyoró
szarvasgombás olívaolaj 2 ek.
őrölt szerecsendió 1 kk.
szeletelt mandula pirítva

A tejszínt melegítsük fel a szerecsendióval és a szarvasgombaolajjal, majd öntsük a felolvasztott csokoládéra, és keverjük simára. Hideg felületen hűtsük ki, majd tegyük egy kis edénybe és dermesszük meg. Formázzunk belőle kis golyókat, és forgassuk pirított szeletelt mandulába.