szerző:
hvg.hu

Bár akadt sok remek filmművészeti alkotás az idén is, azért nem volt kétséges, melyik vitte el a pálmát. Tökéletesen szubjektív toplista következik az év termése alapján.

Körülnéztünk mérvadó honlapokon, mely filmeket tartják a 2009-es év legjobbjainak, és bár kevés az átfedés, a tendenciák hasonlóak. Nagy kérdés persze, milyen filmet tartunk jónak. Az egyéni ízlés is lényeges tényező, de az sem mindegy, kire mi van igazán hatással. Az, ami szigorúan szakmai szempontból értékes, ami elgondolkodtat vagy ami megnevettet? Nehezen összehasonlítható szempontok, mégis egyértelmű volt, amikor visszagondoltunk az elmúlt 12 hónapra, melyik film volt az, amitől tökéletesen elvarázsolódtunk.

Szerintünk 2009 legjobb, legnagyobb hatású filmje egyértelműen az Avatar. Tudjuk, persze, hogy tudjuk, mennyire gyenge a forgatókönyve, és magunk is viccnek tartjuk a Golden Globe jelölést a legjobb drámai film kategóriájában. Talán csak azért került oda, mert a musical, vígjáték dobozba sem fért volna be, animációnak sem mondható, de ettől függetlenül elismerést érdemel. Soha még ilyen közel nem kerültünk a valódi tapasztaláshoz egy film során, tökéletes saját élményt kaptunk az IMAX-nek köszönhetően. Nem szabad megvárni a dvd-t, meg kell nézni moziban.

Az általunk megvizsgált toplistáknak két nagy favoritja van, az egyik a Fel!, bár animáció, de a legtöbb kritikus szerint filmként is megállja a helyét, ami a remek forgatókönyvnek köszönhető. A végső mondanivaló és a poénok nagy része persze inkább csak a felnőttek számára jön le, de ettől függetlenül tökéletes családi film, a gyerekek sem unatkoznak rajta, az biztos. Aki kihagyta a moziban, még bepótolhatja a dvd-vel az élményt.

A másik nagy közös kedvenc a The Hurt Locker, aminek még nincs magyar premierdátuma, ezért címe sem, de olyan sok fesztiváldíjat begyűjtött már, hogy nincs kétségünk, látni fogjuk valamikor. A rendező, Kathryn Bigelow nevéhez olyan sikerek fűződnek, mint a Point Break, de ezúttal szakított a hagyományos akciófilmes stílussal, és a most divatos dokumentarista eszközöket felhasználva készítette el filmjét. A kritikusok és a fesztiválzsűrik mellett a Golden Globe-ra szavazó külföldi újságírók is nagyra értékelték Bigelow munkáját, hiszen akciófilm létére a legjobb film kategóriában versenyez. A szintén kakukktojás Avatar ellen, amit egyébként Bigelow volt férje, James Cameron készített.

Az áldokumentarizmus nagyon hódít mostanában, toplistánk következő szereplője, a District 9 is a remegős kézikamerás megoldásokat részesítette előnyben, de még ráadásként nyakon öntötte egy nagy rakás CGI-vel is. Az eredmény egy különleges, egyedi világ, amelyet sajnos az idegesítő befejezés kicsit legyengít, fura módon mégis a legjobb forgatókönyv kategóriában esélyes a film az Arany Glóbuszra – ízlések és pofonok, ugye. A hatása mindenképpen erős, nem véletlen, hogy előkelő helyen áll a legtöbb éves értékelésben.

A végére egy vígjátékot szerettünk volna, találtunk is jónéhányat az listákon és a jelöltek között, de valahogy egyiket sem éreztük igazán megfelelőnek. Volt sok kellemes, mosolygós darab az idén, de ha arra gondoltunk, melyiken nevettünk a legtöbbet, akkor a múlt héten bemutatott Egyszerűen bonyolult jutott az eszünkbe. Nyilván a frissessége is a javára szól, és egyértelmű, hogy sokan inkább a Másnaposokra szavaztak volna, mondjuk azt, hogy holtverseny. Az Egyszerűen bonyolult is többszörös jelölt a Golden Globe-on, bár sok hibája van, de úgy látszik, mások is jól mulattak rajta.

KM

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat