szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tonino Lamborghini legfrissebb újdonsága, a SolarBag (naptáska) nemcsak trendi, hanem technikailag is érdekes. A hasonló, fényelemes bőröndöknél sokkal kisebb, vállra akasztva, sőt kézben is hordható. Emellett különös gondozást sem kíván.

A retikül különlegessége a lehajtható fedőlapja (oldala), amire kéttenyérnyi nagyságú, tizenegy kis csíkból készült fényelemet szereltek. A női táskákra általában váró gyakori hajtogatást remekül bírja, mert a fényelemcsíkokat nem üveg, hanem hajlékony, átlátszó és vékony műanyag fedi. A rugalmas fényelemeket a lausanne-i Ecol Politechnique svájci kémiaprofesszora, Michael Gratzel dolgozta ki és szabadalmaztatta. A csíkok a ritka, drága és nagyon kemény ruténiumnak diazovegyületek segítségével pasztává történő átalakításával készülnek. Annyira fényérzékenyek, hogy nemcsak a Nap, de belső térben a lámpák, csillárok fényéből is áramot fejlesztenek.

Az áramot a táskába szerelt kis akkumulátorok gyűjtik össze. Ha teljesen feltöltődtek, 8-12 órán át képesek felhasználható erősségben tartalékolni az áramot. A retikül használója így akár hosszabb vásárlási séta, kirándulás, utazás közben is feltöltheti belőle a kimerült mobilját, kameráját vagy éppen a laptopját.

A Fuel Cell News szakfolyóirat áprilisi száma már arról is beszámol, hogy a fényelemeket az ausztráliai Dyasol nagyvállalat  gyártja majd. A lapból az is kiderül, hogy maguk a táskák Kínában készülnek, a gyártó pedig a jól hangzó, olaszos, a híres luxuskocsik előállítójára emlékeztető fantázianevet az európai piaci bevezetéshez választotta.

 

MTI Tech

Napenergia hajtotta repülőgéppel a világ körül

Felfedezők családjából származik, akiket mindig foglalkoztatott a környezet és a természeti erőforrások kérdése. Nagyapja volt az első ember, aki kutatta a sztratoszférát, léghajóval áthatolva a légkörön; apja vitte végbe 1960-ban a valaha legmélyebb tengeri merülést egy tengeralattjáróban. Bertrand Piccard most napenergia hajtotta repülőgéppel készül világkörüli útra, amelytől azt reméli, hogy tudatosíthatja a megújuló energia használatát.

hvg.hu Tech

Interjú a napelemes tetőcserép magyar feltalálójával

Lehet, hogy a klasszikus napelemeknek hamarosan befellegzik, mégpedig egy új magyar találmány, a napelemes tetőcserépnek köszönhetően? A szerkezet óriási sikert aratott egy müncheni szakkiállításon, a megrendelések sorra futnak be, a gyártóbázis létrehozásában pedig jelentős uniós források is segítik a feltalálót, Tóth Miklóst. Sikertörténet lesz a dologból, vagy a szokásos magyar forgatókönyv ismétlődik újra, amikor a magyar kreativitásból végül más gazdagszik meg?

hvg.hu Tech

Gömbbé hajtogatják magukat az új típusú napelemek

Az Illinoisi Egyetem kutatói áthidalták azokat a problémákat, amelyek miatt nem tudtunk több energiát kinyerni a Nap sugaraiból. Megoldásuk révén már nemcsak lap, hanem gömb alakú napelemekkel is dolgozhatunk a jövőben, írja a Technology Review.

hvg.hu Tech

Napenergiával hajtott űrjármű indulhat útnak

Az első napenergiával hajtott űrjármű, a Solar Sail küldetése ugyan idő előtt ért véget, és az óceánba zuhant az eszköz, ám most újabb misszióra készül a világhírű tudós, Carl Sagan alapította Planetary Society.

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén