szerző:
MTI

Előkerült egy olyan hanganyag, amely John F. Kennedy meggyilkolása után az elnöki különgépen rögzített beszélgetéseket tartalmazza. A felvételről eddig azt hitték, hogy örökre elveszett. Most árverésre vár az Egyesült Államokban.

A felvételek 30 percnyi pluszt jelentenek az Air Force One fedélzetén lezajlott beszélgetések kormányzati archívumokban őrzött hivatalos változatához képest.

Az összességében több mint kétórás anyagban eseményeket és kódneveket hallani. Az újonnan előkerült felvétel időben régebbi és teljesebb, mint az a megvágott hanganyag, amelyet most a Washington közeli Nemzeti Archívum, illetve a Lyndon B. Johnson Elnöki Könyvtár őriz Texasban. Mindeddig úgy tudták, hogy a rövidebb anyag a gépen rögzített beszélgetések egyetlen fennmaradt változata.

A történelmi emlékért legalább 500 ezer dollárt kérnek. A hangszalag eredeti dobozában pihen géppel írt jelöléssel; utóbbi azt bizonyítja, hogy a Fehér Ház kommunikációs titkársága rögzítette Chester "Ted" Clifton Jr. hadseregtábornoknak. A felvétel "A texasi Dallasból az Andrews légi bázisra tartó AF-1 rádiókapcsolata, 1963. november 22." címet kapta.

"Míg az amerikaiak a Kennedy-merénylettel kapcsolatos válaszok után kutattak, valahol egy pincében létezett egy felvétel, amely évekkel az egyetlen ismert és nyilvánosságra hozott anyag előtt készült az Air Force One fedélzetén azon a végzetes napon" - fogalmazott Nathan Raab, a történelmi dokumentumok kereskedelmével foglalkozó The Raab Collection elnökhelyettese. A philadelphiai cég kedden kínálta eladásra a felvételt.

Kennedy halálhírét olvassák járókelők a Boston Globe hírfalán

A hanganyag Clifton hagyatékának legértékesebb darabja. A magas rangú katona ott volt Dallasban, a konvojban utazott, amikor Kennedyt lelőtték. A tábornoknak gyűjteménye volt audiofelvételekből, fényképekből, filmfelvételekből a Kennedy- és a Johnson-adminisztráció éveiből. A The Raab Collection 2009-ben vásárolta meg az archívumot, miután Clifton neje is meghalt. A tábornok 1965-ben vonult vissza, és 1991-ben hunyt el.

A felvételen az elnöki különgép, a Fehér Ház, az Andrews légi bázis és Kennedy sajtószóvivőjét, Pierre Salingert, valamint a kabinet hat tagját Hawaiiról Tokióba szállító gép között az elnök meggyilkolása utáni órákban rögzített beszélgetés hallható.

A Clifton-változat megőrizte az utókornak azt a vitát is, amely arról bontakozott ki, hogy a halott elnök testét a Bethesda Tengerészeti Kórházba vagy a Walter Reed Kórházba szállítsák boncolásra, és hogy a first lady, Jackie Kennedy elkísérje-e férje maradványait.

A hosszabb hanganyag véget vethet a találgatásoknak, és tisztázhatja, hol is volt pontosan az elnök meggyilkolása utáni közvetlen pillanatokban a tábornok.

A felvétel egyes részei ugyanakkor "zajosak" az egyszerre párhuzamosan folyó beszélgetések miatt.

A kritikus órákban rögzített anyag rövidebb változatát 1971-ben tették elérhetővé azzal a megjegyzéssel, hogy vágott és tömörített verzióról van szó. Arról azonban nem voltak információk, hogy pontosan mennyire és kik vágták meg.

A hosszabb változat után széles körű kutatás folyt, de mivel az nem vezetett sikerre, csak tovább táplálta a híreszteléseket, hogy John F. Kennedy meggyilkolása mögött több volt, mint a hivatalos változat szerinti magányos merénylő, Lee Harvey Oswald cselekedete.

A rövidebb verziót évtizedekig elemezték, valószínűleg a most nyilvánosságra került Clifton-felvételre is ez vár - vélekedett Raab, hozzátéve, hogy az anyagot már digitalizálták. Egy-egy másolatot a Nemzeti Archívumnak és a Kennedy Elnöki Könyvtárnak adnak, hogy a nyilvánosság is hozzáférjen, az eredetit pedig magángyűjtőnek akarják értékesíteni.

A teljesen vágatlan, a Dallastól Washingtonig tartó utat egészében rögzítő hanganyag soha nem került nyilvánosságra, és nem is tudni, hol van. A felvételnek hozzávetőleg négyórásnak kellene lennie.

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Három órán át faggatták a nemi erőszakkal megvádolt Neymart

Három órán át faggatták a nemi erőszakkal megvádolt Neymart

Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Drága fotó készült több gyorshajtóról Vas megyében

Drága fotó készült több gyorshajtóról Vas megyében

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért