szerző:
MTI

Megakadályozná Pompeji világhírű antik emlékeinek második pusztulását az olasz kormány. Mario Monti miniszterelnök és több miniszter négy évre szóló tervet mutatott be csütörtökön a Nápoly-közeli régészeti helyszín restaurálásához. Az Európai Unió már március végén pénzügyi támogatásáról biztosította az olasz kormányt, így a munka hamarosan indulhat.

Pompejire a Vezúv kitörése mért végzetes csapást Krisztus előtt 79-ben. Az emlékhely az utóbbi években újra és újra címlapon szerepelt, hol a vele kapcsolatos visszaélések, hol az omladozó romok miatt.

A római kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az archeológiai helyszín megmentésére 105 millió eurót kell elkülöníteni, ebből 41,8 milliót ad Brüsszel, 63,2 milliót a Monti-kormány.

"Százszázalékos átláthatóság és törvényesség" - ígérte a kormány a pompeji munkálatokkal kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy a nápolyi maffiát távol tartják a megbízásoktól.

A négy évre szóló ötpontos terv legfőbb célja megóvni a veszélyben forgó pompeji romokat, amelyekhez évente látogatók milliói zarándokolnak el. Emellett javítani akarnak a turistákat fogadó szolgáltatásokon és a terület őrzésén is.

A 66 hektárnyi történelmi emlékhely szakértők szerint állandó és részletekbe menő gondoskodásra szorul. Ehhez eddig hiányzott a pénz, így hol falak omlottak le, hol egész épületek dőltek össze.