szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen huszonegy millió dollárt, vagyis átszámítva 4,8 milliárd forintnak megfelelő összeget hoztak a konyhára a New York-i Christie's árverésén a tavaly elhunyt milliárdos "remete örökösnő", Huguette Clark ékszerei.

Az aukciósház szerint a keddi árverés világszerte felkeltette a gyűjtők figyelmét. A néhai Clark gyűjteményének legkiemelkedőbb darabja, egy párnaformájúra csiszolt kilenckarátos, ritka rózsaszín gyémánttal díszített gyűrű, nagyjából 16 millió dollárért (3,7 milliárd forint) cserélt gazdát.

Huguette Clark ritka, rózsaszín gyémántból készült gyűrűje
©
Az árverés jócskán felülmúlta a Christie's előzetes becsléseit, amelyek nagyjából 9-17 millió dollár (2-3,8 milliárd forint) közötti bevételt vártak a tizenhét darabos, köztük Cartier- és Tiffany-ékszereket is felvonultató mesés gyűjtemény eladásából.

Huguette Clark tavaly hunyt el, 104 éves korában. Hatalmas vagyona apjáról, William Andrews Clark fa- és rézmágnásról maradt rá. Az örökösnő gyakorlatilag 80 éven át élt a világtól elvonultan. 1928-ban házasságot kötött egy fiatal ügyvéddel, akitől 1930-ban el is vált. Ettől kezdve semmilyen nyilvános helyen nem mutatkozott, évtizedekig a dollármilliókat érő francia babagyűjteménye társaságában élt egy New York-i luxuslakásban.

1980-tól kezdve önszántából különféle kórházakban lakott, számos nagyértékű ingatlana évtizedekig üresen állt. Gyermeke nem született, a hatalmas, egykor Rockefellerével vetekedő vagyon örököse vagy örökösei nem ismertek. A Christie's korábbi elmondása szerint a Clark-ékszerek a negyvenes évek óta széfben hevertek.

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott