szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bocsánatot kért Bochkor Gábor amiatt, hogy az általa is vezetett reggeli rádióműsorban megjegyzést tett a Szilágyi Áron olimpiai győzelmét közvetítő Horváth Mariann korábbi világbajnok vívó kommentátori teljesítményére.

"Nem, természetesen ezt nem gondoltam komolyan, nagyon sajnálom, elragadtattam magam" - mondta Bochkor Gábor rádiós műsorvezető a hvg.hu azon kérdésére, fenntartja-e még a Horváth Mariannra tett kritikus megjegyzéseit.

A rádiós a Neo FM Bumeráng című műsorában korábban azt mondta: "Én azért nem hatódtam meg, mert annyira meghatódott a műsorvezetőnő, hogy már zavart... Ez iszonyat volt!... Ott lettem volna, izé, mikrofonnak megnyomom a köhögő gombját, két pofon, és elengedem, na, most beszélhet...”

A megjegyzést nem hagyta szó nélkül az egykori világbajnok tőrcsapat öt tagja, Jánosi Zsuzsanna, Kovács Edit, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsanna és Tuschák Katalin. Közleményükben azt írták:  "Ha Bochkor Gábort bármi is befolyásolja abban, hogy egy magyar aranyéremnél elérzékenyüljön, az az ő dolga. De hogy egy hatszoros világbajnokot pofonnal némítana el, amikor kommentátorként meghatódottan közvetít, azt felháborítónak és visszataszítónak tartjuk!" - írták a sportolók.

"Egykori vívótársunk, Horváth Mariann évtizedeket töltött el a páston, jól ismeri hát a hétköznapok gyötrelmeit. Az izzadságot, az ólmos fáradságot, a kínzó fájdalmakat, amikor menni és menni kell tovább. Akkor is, ha nem jönnek a sikerek, és akkor is, ha a csúcsra ér az ember" - tették hozzá.

A közlemény szerint vasárnap este Szilágyi Áron elérte, ami minden sportoló álma, a kommentátor meghatottsága szólt az olimpiai győzelemnek és szólt annak a heroikus küzdelemnek, erőfeszítésnek is, amely idáig elvezet, és amelyet talán csak egy egykori élsportoló ismerhet meg igazán. "Egy olyan sportoló – és ezt Bochkor talán nem is tudja – akinek a sikerei csúcsán nem adatott meg, hogy olimpián induljon, hiszen a női párbajtőr akkor még nem volt olimpiai szám" - olvasható a közleményben.

"Mariann, ha indulhatott volna, esélyesként lépett volna a pástra. Szilágyi Áron most érte, helyette is megnyerte az olimpiai aranyat. Mint ahogyan mindegyikünkért, mindegyikünk helyett is. Mert az olimpiának ez is a lényege, hogy ott minden magyar sportoló a hazájáért is küzd, és ha nyer, az egész ország vele együtt győztesként ünnepel" - tették hozzá a sportolók.

"Bochkorért is. Hogy ő képtelen ennek az örömét átérezni, az sajnálatra méltó. De hogy a meghatódott riporternőt arcul akarja ütni, az: iszonyat!" - zárul a közlemény.

Bochkor Gábor bejelenti felmondását a hétfői Neo FM sajtótájékoztatón
©

Mindeközben felmondott a Neo FM összes alkalmazottja, így kétséges az országos kereskedelmi rádió, így a Bumeráng című műsor további működése is.

Az afférról a hvg.hu-n az ÉS főszerkesztője is megemlékezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!