szerző:
hvg.hu

A Vb-döntős horvátokkal belehúztunk, a többi csapattal rosszabbul is járhattunk volna. Írország fővárosában, Dublinban rendezték meg a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását, melyet a magyar válogatott a 4. kalapból várt.


Az 55 országot öt darab ötcsapatos (A–E) és öt darab hatcsapatos (F–J) csoportba osztják, a csoportok első két helyezettje jut ki a 2020-as Európa-bajnokságra. Vagyis az Eb-selejtezőkről 20 csapat jut ki a tornára, melynek Magyarország lesz az egyik házigazdája (a 12-ből), a maradék négy válogatott a Nemzetek Ligája 2020-as rájátszásából kvalifikálhatja magát (ettől a lehetőségtől a magyar válogatott elesett)- emlékeztet a sorsolás szabályaira az nso.hu

Az UEFA a sorsolási kalapokat a Nemzetek Ligája végeredménye alapján alakította ki. Hat kalapból húzzák ki a csapatokat, Magyarországot a 4. kalapból. Ennek megfelelően a szintén a 4. kalapban lévő Romániával, Görögországgal, Albániával, Montenegróval, Ciprussal, Észtországgal, Szlovéniával, Litvániával és Grúziával biztosan nem kerülünk azonos csoportba.


A 12 Eb házigazda – Azerbajdzsán, Dánia, Anglia, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Írország, Románia, Oroszország, Skócia, Spanyolország – közül maximum kettő kerülhet egy csoportba. Ezért ha kihúznak egy Eb-házigazda csapatot egy olyan csoportba, melyben már szerepel két házigazda, akkor ábécésorrendben a következő csoportba kerül.

1. kalap: Portugália, Svájc, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország
2. kalap: Németország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
3. kalap: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia
5. kalap: Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer
6. kalap: Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino

Ír táncosok vezetik föl a sorsolást, ha valaki nem tudná, hogy Dublinban vagyunk. Múltidézéssel folytatódik a műsor, ilyen volt a legutóbbi, franciaországi Eb.Pörög a film, potyognak a gólok. Érkezik a trófea.Ricardo Carvalho, a legutóbbi győztes portugál csapat tagja idézi föl a diadal legszebb pillanatait. Most pedig a következő Eb helyszíneit mutatják be, köztük Budapestet.

És akkor indul a sorsolás. A politika, a zord  időjárás, a földrajzi távolság és a Nemzetek Ligája kissé bonyolulttá teszi a rendszert.

Az első csapat, amelyet kihúznak: Anglia. Az A-csoportba kerül.A második a címvédő Portugália, a B-csoportba kerül. Hollandia megy a C-csoportba. Svájc, D-csoport. Horvátország megy az E-csoportba.Spanyolország az F-csoportba kerül. A G-csoport első kisorsoltja Lengyelország. A franciák a H-csoportba mennek. Belgium, I-csoport. Az első kör végén az olaszok a J-csoportba kerülnek.

Jön a második kalap. A csehek mennek az A-csoportba. B-csoport, Ukrajna.A C-csoport újabb tagja Németország, szóval lesz holland-német csata a selejtezőben. A dánok a D-csoportba kerülnek.E-csoport, Wales.Svédország megy az F-csoportba.G-csoport, Ausztria. Izland a H-csoport újabb tagja, megkapták a franciákat. Az oroszok az I-csoportba kerülnek.Bosznia-Hercegovina, J-csoport.

Itt a harmadik kalap. Bulgária kerül az A-csoportba. A szerbek a B-csoport következő tagjai. Az íreket húzzák ki, de ők a szabályok miatt a D-csoportba kerülnek. A C-be pedig Észak-Írország. E-csoport, Szlovákia az új belépő. Norvégia, F-csoport. Izrael a G-csoportba kerül. Törökország, H-csoport. Skócia is rendezőként megy az I-csoportba. A finnek a J-csoportban.

JÖN A MAGYAR KALAP!

Montenegró megy az A-csoportba.  Litvánia kerül a B-csoportba. Az észtek a C-csoportban. Grúzia a D-csoportban. MAGYAROSZÁG, E-csoport,.Románia kerül az F-csoportba.Szlovénia, G-csoport, Albánia, H-csoport. Ciprsu megy az I-csoportba. A görögök a J-be.

Jön az ötödik kalap, nézzük, innen ki kerül a mi csoportunkba. Azerbajdzsán. Ők jöttek be Horvátország, Wales, Szlovákia mellé. Közülük kell hármat megelőznünk az Eb-részvételért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

140 millió forintot kap a Debreceni Egyetem az oltóanyaggyár koncepciójára

140 millió forintot kap a Debreceni Egyetem az oltóanyaggyár koncepciójára

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát