szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyre fertőzöttebb hokicsapatok gyakran a játékosok beleegyezésével titkolják el a fertőzéseket, mivel ha valaki elkapja, garantáltan hónapokra kiesik.

Akár az egész karrierje rámehet egy rossz döntésre Mikko Pukka jégkorongozónak, akit csapata a karanténidőszak letelte után, de még az orvosi vizsgálatok előtt küldött vissza játszani. A szlovák bajnokságban játszó miskolci DVTK Jegesmedvék több meccsen is úgy játszatta a sportolót, hogy betegségének súlyos, akár életveszélyes szövődménye is volt: az MRI által diagnosztizált kórkép, a szívizomgyulladás minimum 3 hónapos kihagyással jár, de jelentheti a sportoló karrierjének a végét is.

A DVTK mindössze rövid közleményben írta meg, hogy a 38 éves Pukka távozott a csapattól, miután “a koronavírus-fertőzést követő alapos orvosi vizsgálatok megállapítottak, hogy a kiváló hátvéd egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy a szezon hátralévő idejében játékával segítse a csapatot.”

Ahogy az Átlátszó megírta, az esetre a sportolók sportorvosi engedélye a magyarázat: egy versenysportoló ennek birtokában léphet pályára, és ha valaki koronavírusos, akkor Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) elveszi az engedélyét. Ezt az OSEI és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat irányelvei szerint csak a karantén letelte vagy az első negatív lelet utáni 2-4 hetes pihenés, majd két külön, a pihenést több héttel követő orvosi vizsgálat negatív eredménye után kaphatja vissza. Ennek megfelelően akár egy tünetmentes fertőzés miatt is hónapokra eshet ki egy játékos, de nem véletlenül, mivel a fertőzés szövődményei a teljesen egészségesnek tűnő embereket is megölhetik.

Az Átlátszó tényfeltáró cikke szerint sokszor eltitkolják a teszteredményeket, karanténba küldik az érintettet, akit annak letelte után úgy játszatnak, mintha mi sem történt volna. Az újság szerint ezt a játékosokkal egyetértésben teszik, mivel addig van pénz, ameddig vannak meccsek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért