szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mezen Ukrajna részeként szerepeltetik a Krím félszigetet.

Az ukrán labdarúgó-válogatott bemutatta az Európa-bajnokságra készült mezét, Oroszország pedig alaposan felhúzta magát miatta – írta a BBC.

Az ellenszenvet az váltotta ki, hogy az ukránok mezén a Krím félsziget területe is látható, de nem az oroszokhoz csatolt részként, hanem úgy, hogy az Ukrajnáé.

Oroszország 2014 márciusában, azt követően szállta meg az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, hogy Kijevben megdöntötték az oroszbarát Viktor Janukovics elnököt. A félsziget önhatalmú bekebelezését a nemzetközi közösség határozattan elutasítja.

A mez hátulján még egy felirat is van, melyen az áll: „Dicsőség Ukrajnának!”

Az orosz külügyminisztérium elítélte a mezt és a kinézetét, a szövegről pedig azt mondták, hogy az a náci csatakiáltásokhoz hasonló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!