szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vonalkód helyett a jövőben apró rádióadókat ragaszthatnak a hipermarketek termékeire, ami az árucikkek gyorsabb és egyszerűbb azonosítását eredményezi, sokan azonban attól tartanak, hogy az új technológia az emberek nyomon követésére is alkalmas lehet.

Míg az ismert vonalkódokat a pénztárosnak el kell húznia az olvasószerkezet előtt, az RFID-technológiának (Radio Frequency Identification - rádióhullámos azonosítás) köszönhetően a pénztáraknál lényegesen lerövidülnének a sorok, hiszen a komputerizált rendszer minden árucikket automatikusan érzékel és azok útját végigköveti az áruházban.

Az új rendszer ellenzői attól tartanak, hogy az RFID-matricákba rejtett chip nem csak a termékről, hanem a vásárlókról is tartalmazhat információt, hiszen az árucikket bárhol azonosítani lehet.

"Ha az RFID-technológia elterjed, felmerül a kérdés, hogy kinek lesz joga a chipek dekódolásához, és az illető mit kezd majd az így szerzett információkkal" - mondta a BBC-nek Vint Cerf, az internet egyik kitalálója, a Google alkalmazottja.

Az adataik biztonságát féltőknek talán megnyugtató megoldás lehetne, ha a jeladókat az áruházból kilépve sikerülne "elnémítani".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu IT-SZALON

RFID: a felforgatás technológiája

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) alighanem gyökerestől felforgatja az életünket. Olyannyira, hogy van ahol már az ettől való félelemben (például Kaliforniában) korlátozni kívánják a technológia felhasználási területeit. Az üzleti világban azonban valóságos infrastrukturális robbanásra számítanak, ami mellesleg a kommunikáció új, szinte utópisztikus korszakába is elvezet bennünket.

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség