szerző:
MTI

A digitális technológia elterjedtsége területén Kelet-Európa továbbra is éles kontrasztokkal jellemezhető régió: Magyarország, Csehországgal együtt a harmadik helyet foglalja el Észtország és Szlovénia után, illetve Lengyelország előtt, míg a tizenharmadik Azerbajdzsán. Mindez az Economist Intelligence Unit és az IBM rangsorából derül ki.

A Economist Intelligence Unit és az IBM közös, a világ 68 országát jegyző rangsorát Dánia vezeti, második az USA, majd Svájc, Svédország, az Egyesült Királyság és Hollandia következik. Ebben a sorban, szintén Lengyelországot megelőzve Magyarország a 30., míg Észtország és Szlovénia a 27. és a 28., Azerbajdzsán pedig az utolsó. A kelet-európai listán Bulgária a 8., Románia pedig a 9., Oroszország előtt. A teljes listán Bulgária a 44., Románia a 47., míg Oroszország az 52.

A tanulmány szerint az egyik oldalon az új EU-tagok által vezetett gyorsan fejlődők, a másik oldalon pedig a komoly lemaradással küszködők tagjai, főként a Független Államok Közösségének (FÁK) országai találhatók. A digitális technológia használatán alapuló megosztottság így egyre nagyobb a két csoport között: 41 helyezés választja el egymástól a legjobban álló Észtországot, illetve a regionális és globális rangsorban leggyengébben teljesítő Azerbajdzsánt, ráadásul a különbség tovább nő.

Az elemzés szerint egyfajta régión belüli digitális verseny kezd kibontakozni, hiszen Csehország és Magyarország a szoftverfejlesztés kiszervezése és a telefonos vevőszolgálati központok, illetve a technológia átadásán alapuló szerződéses termeltetés célterületeiként vesztettek valamit előnyükből a tőlük keletebbre fekvő szomszédaik, Bulgária és Románia javára. A két utóbbi országban ugyanis a fejlesztést végző és a többi kvalifikált munkaerő még mindig könnyen elérhető, jóval az EU átlag alatti bérekkel.

Szakértők szerint az outsourcing piac résztvevői, különösen a szoftverfejlesztés és a telefonos ügyfélszolgálatok esetében Közép-Európa helyett egyre inkább Kelet-Európában terjeszkednek. Ezen belül a teljes rangsorban 44. Bulgária az elsőszámú célpont. A már jobban kialakult offshore helyszínek - például a Cseh Köztársaság, Magyarország, vagy Lengyelország - az emelkedő bérek, valamint a szolgáltatások minőségének a délkelet-ázsiai piacokon, például Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken tapasztalható javulása miatt ma már viszonylag kisebb vonzerővel rendelkeznek.

A tanulmány szerint mindaz kifizetődött, amit Bulgária az elektronikába, a műszaki képzésbe és a számítógép-tudományokba invesztált: az ország a Világbank értékelése szerint ötödik a világon a tudományfejlesztés és tizenegyedik a matematika oktatása területén. Mindennek eredménye a jól képzett informatikusok nagy száma, akik ráadásul nyelveket is beszélnek. 

Ezeknek az eszközöknek a birtokában Bulgária, akárcsak Románia, úgynevezett partközeli központtá kezd válni az olyan amerikai és európai cégek számára, amelyek az informatikai fejlesztést hozzájuk közelebb eső, de alacsony költségű területekre akarják áthelyezni. Egy sor nagyvállalat, köztük az SAP, a BMW és a Siemens, továbbá a Boeing és a General Motors is pontosan így jár el a tanulmány szerint.

Az elemzés rámutat arra is, hogy az EU-tagság egyértelműen jót tett a régió legtöbb országának, mint ahogy "mézesmadzag" azok számára is, akik befelé vágynak az unióba. Ráadásul minél stabilabb és átláthatóbb az üzleti, jogi és politikai környezet, annál nagyobb ösztönzést jelent az új technológia használata szempontjából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Kutatható a BBC Magyar Adásának digitális archívuma

A hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül. Történelmi események hangdokumentumai is vannak köztük, így például a Mindszenty-perről készített BBC-sorozat és számos felvétel az 1956-os magyar forradalomról is.

hvg.hu Doku export

Magyarok Hollywood digitális boszorkánykonyháiban

Hazánk mindig is szoros kapcsolatokat ápolt Hollywooddal, elég Lugosi Bélára, Kovács László vagy Zsigmond Vilmos operatőrökre, esetleg Andy Vajna producerre gondolni. A digitális technika és a vizuális effektek terén legalább ennyire jelen vagyunk a világ filmgyártásában, ugyanis a nemzetközi kasszasikerek sok esetben több jó nevű magyar szakember keze munkáját is dicsérik.

MTI Tech

Digitális esélyegyenlőség: havi 40 óra ingyen internet

Az információs társadalom esélyegyenlőségéről tartottak konferenciát Budaörsön. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az EurópaiTeleház Szövetségek Uniója, valamint Budaörs Város Önkormányzatának szervezésében, több mint 25 országból érkezett szakemberek vitatták meg az informatikai eszközökhöz és tudáshoz való hozzáférés akadályait és a segítség lehetőségeit.

MTI Itthon

Kovács: az ORTT és a Fidesz akadályozza a digitális tévézést

Az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) egy "kifutófélben levő kövület", amely a Fidesszel együtt megakadályozta, hogy a parlament időben megalkossa a digitális televíziózással kapcsolatos törvényt - mondta az informatikai és hírközlési miniszter.

reuters Tech

Fékevesztett kínai internetpenetráció

Százhúsz millióra nőhet az év végéig a kínai internet felhasználók száma, a gyorsan növő PC eladásoknak és az internet csatlakozások gyarapodásának köszönhetően.

Gazdaság

Digitális mi micsoda

- A földi digitális televíziós műsorszórás (DVB-T) révén egy eddigi tévéfrekvencián ugyanazzal az antennával egyszerre...

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Radikálisan átszabná az autóvásárlás adóit az Orbán-kormány

Radikálisan átszabná az autóvásárlás adóit az Orbán-kormány

Napi 50 ezer forintot elkérhet egy lakberendező, és még így sem drága

Napi 50 ezer forintot elkérhet egy lakberendező, és még így sem drága

Sorra távoznak a mérnökök a Google-től, de még nincs ok a pánikra

Sorra távoznak a mérnökök a Google-től, de még nincs ok a pánikra

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et