szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy az emberiség úgy gátolhatja meg a túlzott felmelegedést, ha a napsugárzás egy részét képes távol tartani a bolygótól. A javaslatok közül sokat komolyan is vesznek, így a NASA már meg is bízta Angelt a terv részleteinek kidolgozásával. A rakéták egyenként 800 000 kerek, 60 centiméter átmérőjű műanyag fóliát szállítanának világűrbe. Vastagságuk nem haladná meg az egy tized millimétert, ezért súlyuk sem lenne nagyobb egy pillangóénál.
 
Tíz év múlva a 16 billió fólia egy ovális felhőt alkotna, amelynek az átmérője a Földével lenne egyenlő, hosszúsága pedig elérné a 100 ezer kilométert. A felhő az úgynevezett Lagrange pontnál lebegne, másfél millió kilométerre a Föld felszínétől. Ennél a pontnál a Nap és a Föld vonzása egyensúlyban van, vagyis a gigantikus műanyag köd egy helyben lebegne a világűrben. Minden fóliának saját meghajtása és kormányzása lenne, vagyis a napszél sem fújná el őket, megmaradnának egy alakzatban. A "napernyő" a napfény mintegy két százalékát térítené el, de az emberek a Földön nem érzékelnék, hogy sötétebb lett.
 
Ha a napernyő 50 évig kitart, évi 100 milliárd dollárba kerül, - mondja Angel, aki szerint ez 0,2 százaléka a világ bruttó össztermékének - írja a német tudományos portál beszámolója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A netezők többségét aggasztja a globális felmelegedés

Az internetezők saját bevallásuk szerint tisztában vannak az időváltozás és globális felmelegedés összefüggéseivel, és aggasztónak tartják a jelenséget. Az NRC Piackutató júniusban a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt hatásairól kérdezte az internetezőket.

euractiv.hu Tech

Végre kimondták: az ember okozza a globális felmelegedést

Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek. A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében.

MTI Tech

21 megapolisz pusztulását okozhatja a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt milliós nagyvárosokat fenyeget árvíz, vagy vízhiány : veszélyben van Sanghaj, London, New York, Tokió és Hong-Kong is - állítja Justin Mundy tekintélyes brit környezetvédelmi szakértő, aki egyben a londoni kormány tanácsadója is.

MTI Tech

Globális felmelegedés helyett szélsőséges időjárás várható

Nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoport alakult, a Zágoni Miklós fizikus vezette szervezet tagjai azt állítják, az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem globális felmelegedést, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög