szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és „felboncolják” – ez valószínűleg így is lesz, amíg csak világ a világ…  De hogyan kezdődött?

A kalózkodás a 80-as (egyes források szerint a 70-es) években indult, viszont megszületése után rögtön elképesztő méreteket öltött (nem kicsiben kezdték!) Az Európában forgalmazott korai BBC-Macro számítógépekre írt szoftvereket például olyannira „feltörögették”, hogy pár év múlva az összes akkori szoftvercég leállt a fejlesztésekkel erre a platformra: egész egyszerűen nem érte meg programot írni, mert gyakorlatilag egy fillér bevételük sem volt a kalózok miatt. 

Warez - azaz SotfWareZ

A warez-scene kialakulása (azaz, amikor a crackerek elkezdtek csapatokba szereződni és összehangoltan dolgozni) 1978-79-re tehető: Az Apple II gépek idejében alakultak meg az első kalózcsoportok. 1981-től kb. 87-ig a mai értelemben vett PC még nem volt egyeduralkodó, a kalózkodás fénykora tehát a Commodore gépeken zajlott. Ekkor alakultak ki a ma is használatos eljárások, csapatok és maga a Warez-kultúra is.  Fiatal srácok foglalkoztak a törésekkel – eleinte jó bulinak tűnt, hogy a „másolhatatlan” gyári szoftvert feltörik és haveroknak továbbadják, később azonban kiderült, hogy ezzel keresni is lehet. A programok feltörése nem volt túl nehéz a hőskorban – általában valamilyen egyszerű másolásvédelmet raktak a játékokba, néha pedig magára a gyári floppi lemezre. A feltört szoftverek aztán fénysebességgel terjedtek el; először csak azon a környéken ahol a cracker lakott, a BBS-ek és az modemek megjelenésével azonban már az egész világon. Volt aki pénzért, volt aki ingyen és szórakozásból crackelt – mivel azonban a Commodore gépekre rengeteg szoftver készült, a helyzet kezdett áttekinthetetlen lenni. Sokan nem is „szerveződtek”, és nem léptek be semmilyen csapatba csak magányosan dolgoztak. A feltört programot illetve a törés verzióját (mivel többféle törés is van) néha csak arról lehetett megismerni, hogy a cracker egy pici ún. „credit”-et helyezett el a képernyő sarkában a nevével. (pl. „Cracked by Nomade”).
Volt, hogy egy programot a világ több részén százan is feltörtek, még más szoftverek valahogy kimaradtak. Muszáj volt valahogy rendbe tenni a dolgokat. A kapcsolattartás és szerveződés azonban nehézkes volt, mivel az akkori BBS rendszerek lassúak, drágák és megbízhatatlanok voltak. Egy egyszerű fiatal cracker nem engedhette meg magának, hogy komoly pénzekért BBS-eken keresztül töltse fel a szofvtereket és tartsa a kapcsolatot társaival. Persze a hackerek mindenütt jelen vannak – a Warez scene kialakulását is egy hacker, egész pontosan egy Phreaker csapat, a NAP/PA idézte elő. Lássuk, hogyan !

A BBS és a courier-ek

Az első BBS a hetvenes évek végén indult Apple II számítógépeken. Egy BBS már akkoriban is sok mindenre használható volt, a leghasznosabb tulajdonsága azonban a fájl-átvitel volt: a korai BBS-ek tömkelegével tartalmaztak feltört szoftvereket. Viszont az internettel ellentétben a BBS használata nagyon drága volt – távolsági sőt nemzetközi hívásokat kellett bonyolítani egy-egy komolyabb programcsere érdekében.

Ős-BBS a 80-as évekből...

A Warez-scene tehát már kialakulóban volt, a programok gyors elterjedése azonban nagyon lassan történt. A crackerek nagyon értettek a szoftverek feltöréséhez, a Phreakerek viszont tudták a módját a BBS rendszerek ingyenes vagy olcsó használatának. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem voltak jóban… egészen 1988-ig. Ekkor alakult meg ugyanis a North American Pirate Phreak Alliance (NAP/PA) nevű hacker/phreaker csapat – ők készítették a „How To's of Phreaking for the pirates” című remekművet, amit aztán villámgyorsan el is terjesztettek a BBS rendszereken. A későbbiekben is segítettek a cracker-eknek abban, hogy ingyen vagy olcsón tudják használni a drága BBS rendszereket. (Hogy miért tették mindezt, arra rengeteg magyarázat van, de egyik forrás sem állít biztosat – szóval a motiváció a múltba veszett). 

Elhárult hát az első akadály – a BBS-ek használata és a nagy (akkoriban a 30K is nagynak számított)  fájlok cseréje nem okozott gondot a crackereknek. Persze a fájlok továbbítása nem a crackerek feladata volt, hanem a couriereké. Ezeket a couriereket a "hőskorban" annyira lenézték, hogy a 80-as évek legnagyobb csapata, a  „The Humble Guys” egyszerűen Slave-nek azaz rabszolgának hívta a courier-eket. Ráadásul a Humble Guys szerverére a couriereknek „rabszolga1”, „rabszolga2” stb. néven kellett bejelentkezni, és tilos volt beszélgetniük a crackerekkel. Akkoriban sokan (más csapatok) felháborítónak találták ezt, de hát a 80-as években a H.Guys volt a legnagyobb: gyakorlatilag azt csináltak amit akartak. Mivel a programok 80%-a tőlük származott, ki mert volna „kötözködni”?

Elindult tehát a BBS-ezés majd később az internetezés- később már semmi sem álhatta útját a mai Warez-világ kialakulásának. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ első hackere

Hackerekről hallva, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe (például a Komputerkémek vagy mondjuk a Kardhal), a...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

Kamu maszturbálós videókkal zsarolnak magyar állami intézményeket az interneten

Kamu maszturbálós videókkal zsarolnak magyar állami intézményeket az interneten

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában