szerző:
techline.hu

Ez ugyan szubjektív megközelítés, de rám például jó...

Ez ugyan szubjektív megközelítés, de rám például jó hatással szokott lenni, ha néha legalább a háttérképet lecserélem a rendszerben, s ezt tovább fokozza, ha a mappák és az alkalmazások ikonjai és a Leopard megújult Dockja is úgy néz ki, hogy összhangban legyen a hangulatommal. Beteges? Lehet... Viszont a jelek szerint nem vagyok vele egyedül, hiszen az interneten a legnépszerűbb témák egyike az XP, a Vista és bizony az OS X átbőrözése (a Linux talán csak azért kevésbé, mert ott a rendszer már eleve magában hordozza ezt a lehetőséget).
Míg az XP esetében a legtöbben arra hajtanak, hogy totálisan lecseréljék a felületet (pedig anélkül is szépen átformálható az XP), addig az OS X felhasználók általában csak az ikonokkal, a Dockkal és a hátterekkel szöszmötölnek.
Mindezt meg lehet oldani saját erőből is, de azért az elég macerás. Ha gyakran csereberéljük az ikonokat és a Dockot, hangulatunknak megfelelően, az egyik legegyszerűbb megoldás a CandyBar bevetése. Ez ugyan fizetős szoftver, de amolyan valódi all-in-one, vagyis mindent elintézhetünk egyetlen, kényelmesen használható felületről. A végén azért mutatok majd két ingyenes alternatívát is...

Candybar 3
A legutolsó verzió már képes a Dock átszabására, és magába olvasztotta az egykori Pixadexet is (ez is egy ikoncserélős alkalmazás volt). Mivel a program minden gyűjteményt eltárol, pillanatok alatt tudunk váltani közöttük. A legjobban persze akkor járunk, ha úgynevezett iContainer csomagban töltjük le a gyűjteményeket (ilyenből rengeteget találunk itt), de ha külön-külön jutunk hozzájuk, az sem gond, akár egyenként is lecserélhetjük a rendszer mappáinak és alkalmazásainak ikonjait. Maces ikonokat pedig tonnaszám találunk mondjuk itt: http://interfacelift.com/icons-mac
A letöltött ikonokat és csomagokat elég „rádobálni” a CandyBar ablakára, és máris csereberélhetjük a rendszerikonkat  (beleértve még a Finder oldalsávját is), vagy éppen a telepített alkalmazások ikonjait, szintén a fogd és dobd módszerrel.
Természetesen sokat szépíthet a rendszeren az is, ha a Dock grafikáját és ikonjait lecseréljük.

Dock csere

Erre is van mód, csak a Change Dock Appearance gombra kell kattintanunk, és máris bütykölhetjük a különféle grafikai elemeket.
Dock-ból is rengeteget tölthetünk le, mondjuk innen, vagy a www.leoparddocks.com és a www.leoparddocks.net oldalakról.
A CandyBar segítségével a felhalmozott ikongyűjteményeken nagyon könnyen kiigazodhatunk, a hagyományos keresés mellett úgynevezett Smart Collection gyűjteményeket is létrehozhatunk, amelyek tartalma az általunk megadott feltételeknek megfelelően, automatikusan változik.

Ikoncsere

Ha pedig már kellően összekutyultunk mindent, a Restore Dock és Restore Icons gombokra kattintva egyetlen mozdulattal mindent visszaállíthatunk. Többek között ez az, amiért érdemesebb egy ilyen programot bevetni az ikonok cseréjére, mint manuálisan piszkálni a rendszermappákat. Fő a kényelem!
A CandyBar használata pofonegyszerű, kezdő Maceseknek szerintem mindenképpen ez a módszer javasolt, aztán később persze neki lehet esni kézi megoldásoknak is, ha valakinek ez a vágya.
A kérdés persze az, megéri e fizetni is a programért, csak azért, hogy ikonokat cseréljünk. Nos, vannak ingyenes alternatívák is.

Egyéb megoldások
A rendszerikonok cseréjét például elvégezhetjük a LiteIcon szoftverrel is, a Dock babrálására pedig kiváló alternatíva a SuperDocker, vagy elvileg a Dockulicious oldaláról letölthető DockSwitcher is, bár ez utóbbi nálam nem nagyon akart elindulni.

Az ingyenes megoldások egyike

A SuperDocker viszont a kényelem netovábbja: eleve tartalmaz Dock-témákat, sőt a Stacks is testre szabható vele. Ezen kívül találunk még benne néhány érdekes rendszerbeállítási lehetőséget, de azok mondjuk más témakörbe tartoznak.

Mást is tud a Dock lecserélésén kívül

További gyűjtemények
Aki nem akar maga ikonokat válogatni, az korábbi cikkünkben talál egy kisebb válogatást Maces ikonokból is. Persze igazán jól akkor járunk, ha a saját ízlésünknek megfelelő dolgokat válogatunk össze.
Ehhez remek kiindulópont lehet a http://www.macthemes2.net oldal, ahol a háttérképektől a Dock variációkon át az ikongyűjteményekig mindent találunk, ráadásul jól összeválogatott módon: általában a legjobbak kerülnek be ide.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy László: Egy világversenyen nem szabad azon rágódni, ami volt

Nagy László: Egy világversenyen nem szabad azon rágódni, ami volt

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése