szerző:
techline.hu

A címet olvasva arra gondoltam, hogy hagyományos hackerkedésről lesz szó  - kellemes...

A címet olvasva arra gondoltam, hogy hagyományos hackerkedésről lesz szó  - kellemes meglepetés volt tehát, hogy a tízes toplista, mindenféle „hekkelést” tartalmaz – az angol szlengben ez a fajta „hack”, annyit tesz, hogy valamit nagyon ügyesen megszerelünk, működésre bírunk, megváltoztatunk, tehát „meghekkelünk”.

Lássuk, mi a tíz leghíresebb eset, a PcMag összeállítása alapján  – ügyes hekkelések, a számítástechnika világából, és mindennapjainkból egyaránt!

10. A PDP1, egy szobányi méretű szupergép volt, 1961-ben - az erre a gépre készült játék (Spacewar!) azon felül, hogy a világ első számítógépes játék volt, egy igen ügyes hack-nek is minősül: a PDP1 ugyanis egyáltalán nem volt alkalmas játékra.

Ennek ellenére az ügyes programozó (Steve Russel) képes volt addig hekkelni a behemót gépet, míg végül megszületett a lövöldözős játék – az űrhajót a PDP1 kapcsolóival lehetett irányítani, a grafika pedig a mellékelt képen látható.

09. a PcMag időrendben halad, valószínűleg ezért került a kilencedik helyre az Apolló 13 (1970) megmentése. Aki látta az azonos című filmet, azt tujda miről van szó , a filmben szereplő események valójában így történtek (ritka eset, amikor egy hollywood-i filmben látottak az igazságot jelenítik meg…). Egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja az oxigéntől, az energiától, és a hajó irányításának lehetőségétől az Apolló legénységét – az ügyes szakemberek azonban addig hekkelgetik az űrkompot és annak pici motorját, hogy végül néhány szigetelőszalag, egy-két tömítőgyűrű és persze sok-sok „barkács” megoldás segítségével visszajutnak a földre.

08. Az internetre kötött kólaautomata - 1991-ben számított „korszakalkotó” ötletnek – a Rochester egyetemen található  a leghíresebb és legjobban sikerült példány. A „netes kólaautomata” segítségével UNIX alapokon, online lehetett kólát rendelni, így kiérdemelten került bele a listába – ennél jobban „meghekkelni” egy italautomatát, már nem is lehetséges.

07. a MIT, azaz a Massachusetts Institute of Technology diákjai híresek különféle tréfás hekkeléseikről – a leghíresebb azonban kétségtelenül a MIT egyik épületének meghekkelése 1993-ból: az élelmes diákok egy VU-metert (ez olyan indikátor, amilyen a Winamp-ban is van, és a zene ütemére mozog) fabrikáltak az épület ablakaiból – a fények szinkronban mozogtak az éppen akkor zajló Boston Pops koncert zenéjével.

06. Greasecar a „zseléautó” - Tükörfordításban „zsírautó” lenne, de a „zsír” magyarul alternatív jelentéssel is bír… A Grease-car rajongók átalakítják gépjárműveiket  így azok az otthon megmaradt főzőolaj/sütőolaj maradékkal üzemelnek – ez persze nem igazi bioenergia, hiszen nem teljesen környezetbarát, ráadásul az ilyen autók igen büdösek is – hekkelésnek azonban kiváló!

05. DeCSS - A DRM (Digital Rights Managament) mindenki számára ismerős: ezek különféle eljárások (a Safedisk-től a Securom-on át egészen a szériaszám bepötyögéséig) melyek azt vannak hivatva megelőzni, hogy mi, felhasználók, csúnya módon kalózkodjunk az eredetei filmeket, játékokat tartalmazó adathordozókkal. (Az már más kérdés, hogy néhány DRM szinte rákényszerít minket erre…  de ez most nem tartozik ide…) A DeCSS Jon Lech Johansen programozó munkája, és egy igen remek és hatékony hack – mindenféle DRM-et eltávolít a DVD-kről és zenékről, így azokat bárhol és bármikor nézni/hallgatni tudjuk.

04. Ben Heckendor - A negyedik helyen egy szinte minden IT-rajongó kockafej által ismert zseni, Ben Heckendor áll: az ő műveszete abból áll, hogy mindenféle régi eszközöket párosít modern technológiákkal, és ezekből „hekkeli” össze csodálatos, és utánozhatatlan szerkezeteit.

03. Internetes postagalamb - Egy Norvég Linux csoport  2001-ben úgy dontött, hogy létrehozza a világ leglassabb internet kapcsolatát: 0.95bps sebességet sikerült elérniük. A dologban nem is ez az izgalmas, hanem a módszer: az adatok ugyanis vezeték nélkül „száguldottak”, egy postagalamb segítségével. Vezeték nélkül, ez igaz… bár a módszer életképessége erősen megkérdőjelezhető – hekkelésnek azonban zseniális.

02. OSX86 - Ezt a történetet mindenki ismeri: az Apple átállt Intel processzorokra, magabiztosan hangoztatva, hogy mivel az Apple gépek speciális hardverek, speciális konfigurációban, ráadásul az operációs rendszer is kifejezetten az adott hardverhez készült – nem fenyeget a veszély, hogy egy átlagos felhasználó otthoni PC-re OSX-et telepítsen. A veszély nem is fenyegetett – a dolog lehetetlen volt, egészen pár hónapig – később ügyes hackerek ezt is megoldották, és létrejött a PC-s OSX -   Apple operációs rendszer sima, aztali PC-n! Telepítése nem egyszerű, de gyakorlatilag működik…

01. Sparkfunk telefon - Kétségtelenül igen ügyes hekk – a képen látható eszköz ugyanis nem egy hagyományos telefon, hanem egy igazi, mindenre használható, mobiltelefon! Csak éppen tárcsája is van.. Az ötlet remek, a szerkezet pedig kétszáz dollárba kerül csupán.  Egy ilyet előhúzunk az utcán vagy a buliban, és máris mi vagyunk a sztárok!

[forrás: PCMAG]

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

A világ első hackere

Hackerekről hallva, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe (például a Komputerkémek vagy mondjuk a Kardhal), a...

Egy új törvény szerint Kínában este 10 után tilos videojátékozni

Egy új törvény szerint Kínában este 10 után tilos videojátékozni

Másfél milliárd forinttal többe kerül a ciszterciek sportközpontja

Másfél milliárd forinttal többe kerül a ciszterciek sportközpontja

Karbonsemlegessé teszik az F1-et

Karbonsemlegessé teszik az F1-et

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Állatok gyógyításában utazik Orbán volt államtitkára

Állatok gyógyításában utazik Orbán volt államtitkára