szerző:
techline.hu

A korábban bemutatott 3D-s Asztalok rendkívül hasonlítanak ugyan a BumpTopra, de...

A korábban bemutatott 3D-s Asztalok rendkívül hasonlítanak ugyan a BumpTopra, de sebességben és kényelemben jócskán elmaradnak tőle. A BumpTop nagyjából azt nyújtja, amit az ember elvár egy ilyen stílusú, 3D-s Asztaltól. Ettől függetlenül persze lehet róla vitatkozni, hogy a gyakorlatban van-e értelme (kényelmesebbé teszi-e például a napi munkát), vagy csak egy látványos megoldás a többi hasonló próbálkozás között. A látványosság mindenesetre vitathatatlan, és sok esetben az ilyen felület használata is kényelmesebbnek tűnt nekünk, mint a hagyományos Asztalé (például nagyon hatékonyan össze lehet vele rendezni a fájlokat, parancsikonokat).

A BumpTopban könnyedén méretezhetjük, dobálhatjuk az ikonokat, fájlokat, felakaszthatjuk azokat a falra, csoportosíthatjuk őket, megnézhetünk képeket, feltölthetjük azokat a FaceBookra, Twitter üzeneteket küldhetünk, készíthetünk „fali” slideshow-kat a képeinkből (vagy Flickr, esetleg RSS képgyűjtőkből) és persze használhatjuk a Windows megszokott funkcióit (jobb klikk) és minden alkalmazásunkat a megszokott módon (duplán kattintva a megnyitni kívánt fájlon vagy elindítandó alkalmazáson).
Az Asztalon szanaszét heverő fájlok között két mozdulattal rendet teremthetünk, akár típus szerint szétválogatva azokat. A „stócokba” rendezett ikonokra duplán kattintva a program szétteríti azokat egy blokkban (vagy az általunk rajzolt „útvonalon”) a könnyebb eléréskedvéért, de a Pro változatban például lapozhatjuk is őket.
Ugyancsak a Pro verzió sajátja a beépített fájlnézegető, amelynek a segítségével előnézetet kaphatunk képekről, weboldalakról vagy mondjuk PDF fájlokról. A beépített jegyzettömb két lapos limitjét is a Pro kiadás megvásárlásával oldhatjuk fel, s a pénzünkért cserébe kapunk még segédletet USB memóriakulcsok kezeléséhez is, illetve bővített terméktámogatás is jár annak, aki fizet.

Szerencsére az ingyenes verzió sincs a végtelenségig korlátozva, a cikk elején említett lehetőségek mind rendelkezésre állnak benne, s a vizuális témákat is lecserélhetjük mindkét változatban.
A látványra amúgy sem lehet panasz: az ikonok igyekeznek a fizikai törvényeknek megfelelően viselkedni, a skinek cserélhetők (letölthetünk rengeteget, ráadásul nem túl bonyolult sajátot összeállítani sem). Aki ragaszkodik a saját háttérképéhez, megtarthatja azt a 3D-s Asztal háttereként is.
A program használatához már egy Intel 915-ös integrált grafikus gyorsító is elegendő, de ha jobb kártyánk van, bekapcsolhatjuk az élsimítást és optimalizálhatjuk a sebességet (amúgy OpenGL-t használ a program).
A használatát pillanatok alatt elsajátíthatjuk, ehhez kapunk egy kis interaktív segítséget is az első indításkor.
A BumpTop nem a teljes Windows felületet cseréli le, „csak” az Asztalunkat varázsolja térbelivé, vagyis a programok használatát, a Start menü elérést stb. nem befolyásolja.
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a Windows hangulatát, érdemes egy próbát tenni az ingyenes változattal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának