szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ennek az eljárásnak a segítségével akár tízezer teljes újratöltést is bírnak majd a telepek, így akár húsz évig is...

Ennek az eljárásnak a segítségével akár tízezer teljes újratöltést is bírnak majd a telepek, így akár húsz évig is használhatunk egy ilyen akkumulátorral rendelkező eszközt, anélkül, hogy cserélnünk kellene a szóban forgó alkatrészt. Ráadásul tízszeresére növekszik az eltárolható energia mennyisége is: ez egy napjainkban átlagos, mondjuk 6 órás üzemidőt biztosító akkumulátor esetében az impozáns 60 órának felel meg, tízezer töltéssel, akár húsz éven keresztül.

Az Eamex technológia még kísérleti fázisban van, a cég szerint azonban nemsokára viszontláthatjuk a speciális elemeket az MP3 lejátszókban, a hordozható gépekben és persze a telefonokban is.

 

A japán cég nincs egyedül a kísérleteivel: a hosszabb élettartamú hordozható áramforrások már a hetvenes évektől népszerű kutatási témának bizonyulnak: a NASA még a holdra szállás idején elkezdett foglalkozni az ún. radióizotóp akkumulátor kifejlesztésével, bár ezek még igen nagyméretű eszközök voltak, és mai szemmel nézve nem voltak túl hatékonyak sem. Ez a kutatás is jól halad: a fejlesztést azóta átvette a légierő, szerintük három-négy éven belül megjelenhetnek a radióizotóp akkumulátorok is. Ezek állítólag harminc évig működnek majd egyhuzamban – eleinte persze valószínűleg csak a hadsereg kap belőlük. Mi pedig addig is megpróbálhatjuk házilag növelni akkumulátoraink élettartamát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb