szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalos megerősítést nyert, hogy a periódusos rendszer eddigi legnehezebb eleme a Copernicium nevet kapta.

A kémikusok nemzetközi szövetsége (IUPAC) hozzájárulását adta a Sigurd Hoffman vezette nemzetközi kutatócsoport névválasztásához. A német, finn, orosz és szlovák kutatók a darmstadti GSI nehézion-kutató intézettel együttműködve dolgoztak.
Az 1473 és 1543 között élt Kopernikusz a modern világkép úttörője volt, aki felfedezte, hogy a Föld a Nap körül kering. A róla elnevezett Copernicum a periódusos rendszerben a 112-es rendszámot kapta.

A Copernicium 277-szer nehezebb a hidrogénnél, a legkönnyebb atomnál. A szupernehéz elem mindeddig az Ununbium nevet viselte.

A periódusos rendszer legújabb tagjának felfedezéséről a német tudósok már 2009 júliusában beszámoltak, a hivatalos jóváhagyás folyamata azonban hosszabb időt vesz igénybe. A Copernicium vegyjele Cn lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Kiosztották a kémiai Nobel-díjakat

Ada Jonat izraeli, Thomas Steitz amerikai és Venkatraman Ramakrishnan indiai születésű brit tudós kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat - jelentették be szerdán Stockholmban.

Tech

Viták a kémiai elemek elnevezéséről

A minap a legfiatalabb kémiai elemnek hivatalosan elismert, ám nevenincs anyag elnevezése körül, több évszázados szokás szerint, felforrhatnak a keresztelő indulatok.

MTI Itthon

Magyar siker a 41. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián

Sikeresen szerepelt a magyar csapat a 41. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián (IChO) a nagy-britanniai Cambridge-ben: a Magyar Tudományos Akadémia közelménye szerint Batki Júlia aranyérmet, Katona Dávid és Zsótér Soma ezüstérmet, Vörös Tamás bronzéremet szerzett. A csapat tagjai az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős diákjai, felkészítő tanáruk Villányi Attila.