szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szintetikus biológiai kutatások nemzetközi versenyén sorolták a legjobbak közé a Debreceni Egyetem (DE) csapatát a seregszemle Egyesült Államokban rendezett szerdai eredményhirdetésen - közölte csütörtökön Bálint Bálint László csapatvezető.

Az egyetemi Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének adjunktusa elmondta: a versenyen a diákokból és témavezető tanáraikból álló csapatok egyéves kutatómunkájának eredményeit értékelték. A 2004 óta a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) által megrendezett versenyen idén először indult magyar csapat, amelyben a DE tíz diákja - köztük öt magyar, egy tajvani és négy izraeli - és hat oktatója folytatta a kutatómunkát.

A csapat projektjének célja lipid szenzorok keresése volt, amelyekkel az olajszennyeződéseket lehet azonosítani egy biológiai eltávolító rendszerben. Az eljárással zsíroldékony molekulák, például az A-vitamin, a D-vitamin vagy a nemi hormonok felismerése is könnyíthető. Ezt a gyakorlatban talaj- vagy vízszennyeződések pontos feltárására és kezelésére lehet hasznosítani - mondta Bálint Bálint László.

Az évente megrendezendő iGEM elnevezésű versenyen idén 133 csapat indult, összesen mintegy 1300 résztvevővel. A versenyt egy szlovén csapat nyerte, ők egy, a gyógyszeriparban hasznosítható biotechnikai projekttel lettek elsők, míg a Debrecen-Hungary néven induló magyar csapat munkáját a legjobb csapatoknak járó aranyfokozattal ismerték el. A nagy létszámú jelentkező miatt a versenynek jövőre már kontinentális selejtezője is lesz a bostoni döntő előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A balszerencse biológiája: hová vezet a nélkülözés?

A nyomorban felnövekedő gyerekek fejlődése eltérhet az egészségestől, ami befolyásolhatja későbbi viselkedésüket is - ismertették amerikai kutatók vasárnap a legrangosabb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves találkozóján San Diegóban.

MTI Tech

Biológiai kísérlet: pénz nélkül élni a tápéi réten

Lehet-e a XXI. század elején pénz nélkül, önellátó módon élni egy alföldi tanyán, kivonulva a civilizációból? Erre a kérdésre keresi a választ Paulovics Péter szegedi biológus immár két és fél éve a tápéi réten, ahol azt is megtudta, hogy a legnagyobb ellenfél a mezei pocok.

hvg.hu Tech

Megtalálták a csókok biológiai értelmét

Brit tudósok azt állítják: megfejtették a csókolozás titkát. Csókok közben, vélik a Leedsi Egyetem kutatói, cytomegalovírus kerül át a férfi szervezetből a nőibe, ezáltal a női szervezet immunrendszerét erősíti a kórokozók ellen. Így az esetlegesen születendő gyermeket is jóval kisebb eséllyel fertőzheti meg valamilyen kórokozó, írja a Telegraph.

hvg.hu Tech

Meghalt a molekuláris biológia legendás alakja

Új gyógyszerek előállításához járult hozzá, és a transzfer RNS (tRNS) felfedezésében is szerepet játszott Paul C. Zamecnik, akinek a halálhírét most közölte a New York Times.