szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia talán legősibb kőbe vésett rajzát fedezte fel egy régész a dél-walesi Gower-félsziget egyik barlangjában. Az elmosódott ábrán egy lándzsával megsebesített rénszarvas látható.

A karcolatot valószínűleg egy jégkorszaki vadászó-gyűjtögető népcsoport tagja készítette több mint 14 ezer évvel ezelőtt. George Nash, a Bristoli Egyetem vendégelőadója tavaly szeptemberben bukkant rá a különleges leletre.

©

"Már mintegy húsz éve járok ide a diákjaimmal és mindig arról mesélek nekik, hogy milyen dolgok történhettek itt hajdanán. Legutóbb, amikor mindenki visszament az autókhoz és a buszhoz, úgy döntöttem, hogy teszek egy kis felfedezőutat a barlangban, amire eddig nem volt lehetőségem" - idézte a régészt a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala . "Néhány percen belül már egy különös, szűk mélyedés belsejét súroltam és hamarosan kirajzolódott előttem egy halvány kép. Alig hittem a szememnek" - mondta Nash. A szakember szerint bár a rénszarvas ábra stílusával megegyező észak-amerikai barlangrajzok 4-5 ezer évvel későbbről származnak, a barlangban talált kőszerszámok segítenek az ábra pontos kormeghatározásában.

"Az 1950-es években a Cambridge-i Egyetem végzett itt ásatást, és mintegy 300-400 olyan kőszerszámot találtak, amelyek 12-14 ezer évvel ezelőttről származnak" - mondta a szakember. "Jól tudjuk, hogy noha csak időszakosan, de halászó-vadászó gyűjtögetők vándoroltak ezen a területen és 30 ezer évvel ezelőtt ide temették el a halottaikat, valamint ehhez hasonló művészi alkotásokkal hagyták hátra a kézjegyüket a 30-40 ezer évvel ezelőtti időkben.

Az ábrát jelenleg a Walesi Nemzeti Múzeum és a walesi kormányzat műemlékvédelmi ügynökségének szakemberei vizsgálják. A lelet pontos helyszínét a jövőben hozzák nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának