szerző:
MTI

Máshol helyezkedik el az agyban a beszédértésért felelős terület, mint azt eddig gondolták a szakemberek - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a felfedezés miatt újra kell írni az orvosi tankönyveket.

Az úgynevezett Wernicke-terület a német származású ideggyógyász, Carl Wernicke után kapta a nevét, aki elsőként jegyezte le az 1800-as évek végén. Erről az agyi központról eddig úgy tartották, hogy az agykéreg hátsó részén, a hallásért felelős terület mögött helyezkedik el.

A Georgetown Egyetem Orvostudományi Központjának szakemberei által végzett átfogó elemzés szerint azonban a Wernicke-terület valójában három centiméterrel közelebb van a homloklebenyhez, illetve a hallásért felelős központ előtt, és nem mögötte helyezkedik el.

"Mindez azt jelenti, hogy újra kell írnunk a tankönyveket" - mondta Josef Rauschecker idegtudományi professzor, a tanulmány vezető szerzője. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány készítői 115 szakmailag lektorált korábbi tanulmányt vontak elemzés alá, amelyek a beszédértést vizsgálták és különböző agyi képalkotási eljárásokat - mágneses rezonanciás (MRI), vagy pozitron emissziós tomográfiát (PET) - használtak.

A szakemberek a képalkotó eljárások koordinátáinak elemzése révén azonosították a Wernicke-terület valódi elhelyezkedését, ezzel új távlatokat nyitva az agykárosodástól, vagy az agyi érkatasztrófától sújtott páciensek kezelésében. "Ha egy páciens nem tud beszélni, vagy nem érti a beszédet, akkor ezentúl már tudni fogjuk, hogy hol történt a károsodás" - mondta a szakember.

A felfedezés érdekes információval szolgál a nyelv eredetét illetően az emberek és a főemlősök esetében, utóbbiaknál ugyanis ugyanezen agyterület a felelős a hallottak feldolgozásáért. Rauschecker szerint a mostani eredmény azt sugallja, hogy a két faj felépítése és felfogóképessége sokkal jobban hasonlít egymásra, mint azt sokan gondolnák.

A tanulmány másik szerzője, Iain De Witt - az egyetem ideggyógyászati interdiszciplináris programjának doktorandusza - szerint az eredmények megerősítik mindazt, amit mások már felfedeztek azóta, hogy az 1990-es években komolyan megkezdődtek az agy képi megjelenítését célzó eljárások, habár számos vitás kérdésben azóta sem sikerült megegyezésre jutni. Mint hozzátette: a tanulmány célja, hogy összebékítse egymással az adatokat és az elméleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!