szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszakerül eredeti helyére, III. Amenhotep halotti temploma elé a fáraó egyik grandiózus kvarcitszobra.

A Nílus nyugati partján, Luxorral szemben elhelyezkedő halotti templomot Kr.e. 1200 táján egy pusztító erejű földrengés rombolta le. Ekkor omlott le az a két kvarcitszobor is, amely száz méterrel a III. Amenhotepet ábrázoló Memnón-kolosszusok mögött a második pülön kapuját őrizte. Az eredeti helyére most visszakerült szobor a páros északi tagja, díszes trónján ülve ábrázolja a fáraót, jobb oldalán főfelesége, a szépséges Tije áll. A nagyon gondosan kidolgozott műalkotást egy hatalmas kvarcittömbből faragták, amelyet a Kairó melletti Gebel el-Ahmar-i kőfejtőből szállítottak Luxorba - írja a Luxor Times. 

A halotti templomot 1998 óta tárják fel egyiptomi és európai régészek. A Nílus hordalékával betemetett északi szobrot 2002-ben fedezték fel, feltárása 2004-ben fejeződött be, majd többéves állagmegóvás és helyreállítás következett. Az ókori műalkotást már részlegesen visszahelyezték a szobortalapzatra, a térde, mellkasa és feje a következő szezonban kerül a helyére. Jövő tavasszal helyezik vissza a szoborpáros déli tagjának töredékét is.

II. Amenhotep (Kr.e. 1402 és 1364) a XVIII. dinasztia 9. uralkodója, az óegyiptomi birodalom egyik legbefolyásosabb fáraója, Tutanhamon nagyapja. Uralkodása alatt Egyiptom élénk kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a Földközi-tenger keleti medencéjének népeivel, országlását monumentális épületek, köztük a luxori templomkomplexum, valamint a karnaki templomegyüttes jelentős része és szobrok sokasága fémjelzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!