szerző:
MTI

A csapatmunkában való együttműködés képessége nagyobb agyra utal egyes kutatók szerint.

Ír és skót tudósok a Proceedings című folyóiratban bemutatott tanulmányukban fejtik ki vizsgálataik eredményét, melyek szerint az emberi agy azért lényegesen fejlettebb elődeiénél, mert az egyének együttműködő életmódra váltottak.

"A komplexebb, együttműködő társadalommá alakulás vezetett az agy megnövekedéséhez" - mondta el Luke McNally, a dublini Trinity College munkatársa. McNally és csapata számítógépes modellek segítségével két szituációt vizsgált meg, melyek során a résztvevők egy bizonyos problémával találkoztak, majd el kellett dönteniük, önállóan vagy csapatban oldják-e meg.

Az eredmény szerint "minél fejlettebb az agy, a résztvevők annál inkább hajlandóak az együttműködésre, egymás segítésére".

Robin Dunbar antropológus utal arra is, hogy az emberek csapatmunkára való képessége nem korlátlan. Míg az egyén egy százötven emberből álló hálózatot még képes kezelni, az ötszáz tagból álló csoport már kétszer akkora agyat igényelne. "Hogy tényleg világméretű szinten, a Föld teljes lakosságával együttműködjön, az embernek akkora agyra lenne szüksége, mint egy ház" - fejtette ki Dunbar.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!