szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csapatmunkában való együttműködés képessége nagyobb agyra utal egyes kutatók szerint.

Ír és skót tudósok a Proceedings című folyóiratban bemutatott tanulmányukban fejtik ki vizsgálataik eredményét, melyek szerint az emberi agy azért lényegesen fejlettebb elődeiénél, mert az egyének együttműködő életmódra váltottak.

"A komplexebb, együttműködő társadalommá alakulás vezetett az agy megnövekedéséhez" - mondta el Luke McNally, a dublini Trinity College munkatársa. McNally és csapata számítógépes modellek segítségével két szituációt vizsgált meg, melyek során a résztvevők egy bizonyos problémával találkoztak, majd el kellett dönteniük, önállóan vagy csapatban oldják-e meg.

Az eredmény szerint "minél fejlettebb az agy, a résztvevők annál inkább hajlandóak az együttműködésre, egymás segítésére".

Robin Dunbar antropológus utal arra is, hogy az emberek csapatmunkára való képessége nem korlátlan. Míg az egyén egy százötven emberből álló hálózatot még képes kezelni, az ötszáz tagból álló csoport már kétszer akkora agyat igényelne. "Hogy tényleg világméretű szinten, a Föld teljes lakosságával együttműködjön, az embernek akkora agyra lenne szüksége, mint egy ház" - fejtette ki Dunbar.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője