szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenleg létező navigációs rendszereknél is nagyobb pontosságút épít Kína - jelentette be a tudományos és technológiai minisztérium.

A kínai napisten után Hszihenak elnevezett rendszer használatával kültéri területen 0,1 méteren belüli, beltéri területen 3 méteres távolságok pontos meghatározására lesz lehetőség a jövőben. Ez a jelenleg használt rendszereknél csaknem százszor pontosabb pozicionálást jelent, a GPS például 10 méteres távolságon belül képes meghatározni az objektumok helyét - mondta a Hsziho egyik fejlesztője, akit a Zsenmin Zsipao központi pártlap idéz.

Az új navigációs rendszer az együttes valós idejű precíziós pozicionálás, a CRP néven ismert technológia használatán alapul, amit korábban a navigációs szatellitrendszerek pontosságának növelésénél alkalmaztak. A Hszihe terepen való tesztelését megkezdték, az első próbák sikeresek voltak – tájékoztatott a tudományos és technológiai minisztérium.

A hivatal szerint az évtized közepére egy városi pozíciós rendszer kiépítése is szerepel a központi kormány tervei közt, azt elsőként a legnagyobb kínai városokban, így Pekingben és a kelet-kínai Sanghajban alkalmaznák.

Most négy jelentősebb navigációs rendszer működik a világban, ezek: az Amerikai Egyesült Államok által kifejlesztett GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján