Próbálja ki most: hamarosan 90 perc alatt végigolvashat egy 400 oldalas könyvet

Próbálja ki most: hamarosan 90 perc alatt végigolvashat egy 400 oldalas könyvet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bostoni Spritz szoftvercég által fejlesztett alkalmazásával könnyen elsajátítható az a technika, ami valódi gyorsolvasást tesz lehetővé. Ha egy kicsit tud angolul, rögtön ki is próbálhatja.

A Harry Potter és bölcsek köve című könyv (angol kiadásban) 309 oldalas, míg a belőle készült film 152 perces. Kicsit furcsán hangzik, de úgy tűnik: hamarosan 77 perc alatt olvashatjuk el a könyvet, tehát mint amennyi ideig tart megnézni a filmet.

A Huffington Post beszámolója szerint a bostoni Spritz technikája igazán gyors, percenként akár 1000 szavas olvasást tanít a felhasználóknak az elsőként az áprilisban megjelenő Samsung Galaxy S5-höz kiadott alkalmazásában. Egy átlag olvasó 220 szót olvas el percenként, így aki például "csak" 800 szavas percenkénti sebességet sajátít majd el a szoftverrel, az is sokkal gyorsabban olvas majd, mint eddig.

A technikán három éve viszonylagos csendben dolgozik a vállalat. Minden szónak létezik ugyanis egy "optimális felismerési pontja" (Optimal Recognition Point, ORP), erre a pontra nézve tudja felfogni agyunk a teljes szót. A Spritz módszerének lényege, hogy a képernyőn minden szó ORP-je ugyanarra a pontra kerül, így csak ezt a fixációs pontot kell nézzük – ellentétben a hagyományos olvasással, ahol a szemünk mozogva követi a szöveget –, amíg a szavak felvillannak. Az ORP-t jelentő karaktert ráadásul piros színnel jelölik, ezzel segítve a fókuszt.

©

Mutatunk gyakorlati példákat, ha tud angolul, olvassa el először az alábbi szöveget, 250 szó/perces sebességgel.

És most jöjjön a 350 szó/perces sebesség.

Most pedig a percenkénti 500 szavas.

A Spritz alkalmazása egészen 1000 szó/percig megy majd, tehát ennél is gyorsabb lesz. Ha végigpróbálta a szövegeket, akkor biztosan rájött, hogy a módszert azért gyakorolni kell majd ahhoz, hogy használható legyen. De jó hír, hogy kisebb képernyőkön állítólag még jobban működik a dolog.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.