szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Ismerősei teleszemetelik érdektelen dolgokkal az üzenőfalat? Nem akarja a Facebook algoritmusára bízni magát? Csak érdekes hírekre kíváncsi? Mutatjuk a megoldást: így készíthet személyre szabott üzenőfalat.

Több száz ismerős és belájkolt oldal után teljes káosz tud lenni a facebookos üzenőfalunk – hivatalos nevén hírfolyamunk. Megjelennek egyszer látott ismerősök érdektelen bejegyzései, figyelmetlen kollégák átverős linkjei, számunkra ismeretlen emberek fotói egy-egy bejelölés miatt, valamint olyan oldalak linkjei, amelyeket szívességből lájkoltunk be. És még megannyi módon kerülnek a szemünk elé olyan posztok, amelyekre egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak. Mindezt pedig tetézi a közösségi oldal algoritmusa, amely szerinte tudja, hogy mire van szükségünk.

Mielőtt emiatt elmenne a kedve a Facebook használatától, mutatunk egy tippet: ha ezeket a lépéseket követi, a jövőben csak olyan személyek és oldalak bejegyzéseit látja, amelyekről tényleg tudni szeretne. Ráadásul időrendben, így minden friss fejleményről gyorsan és garantáltan tudomást szerez.

A személyre szabott üzenőfal elkészítésének első lépése, hogy az "Érdeklődési körök" menüpontban az "Oldalak és közszereplők" feliratra kattintunk.

©

Ezután megjelenik egy ilyen oldal, ahol a jobb felső sarokban válasszuk a "Lista létrehozása" lehetőséget.

©

Ezután három lehetőségünk van: ismerősök, követések és oldalak között válogathatunk. Ez a leghosszabb folyamat, ugyanis a személyre szabott üzenőfal kialakításához ki kell választanunk az összes olyan ismerőst és oldalt – nem feltétlenül kell belájkolt oldalnak lennie –, amelyek bejegyzései érdekelnek minket.

A folyamat gyorsítása érdekében természetesen a felső sávban keresni is lehet az ismerősök, követett személyek és Facebook-oldalak között. Csak rá kell kattintanunk azokra, amelyeket a listában akarunk tudni, így létrejön egy olyan hely, ahol csak a számunkra érdekes személyek és oldalak bejegyzései jelennek meg.

Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a "Tovább" gombra.

©

Ezután ellenőrizhetjük, hogy minden rajta van a listán, amit akartunk. Ilyen listából egyébként bármennyit lehet készíteni, így tematikus listákat (hírek, legjobb barátok, stb.) is létrehozhatunk – mint például ez a lista, ahol a HVG Facebook-oldalai láthatók.

Ha ez is kész, a "Befejezés" opcióra kell kattintani.

©

A következő lépésben a felső sávban nevet adhatunk a listának, alatta pedig beállíthatjuk, hogy nyilvános legyen, ismerőseink láthatják vagy csak mi férjünk hozzá. Utóbbit ajánljuk, de ha ismerőseink számára is érdekes lehet egy tematikus lista, van lehetőségünk megosztani velük.

Ezután kattintsunk a "Kész" feliratra.

©

Ezzel meg is volna a Facebook-lista, de akkor lesz igazán hasznos, ha még beállítunk valamit. Az első képnél jelzett "Oldalak és közszereplők" lehetőségre érdemes újra kattintani, majd az új listánkkal egyvonalban felbukkanó beállítás ikont választani, aztán oda érve a "Hozzáadás a kedvencekhez" feliratra klikkelni.

©

Ha ez megtörtént, akkor a facebookos kezdőlapunkon jól látható helyen, a bal oldali "Kedvencek" között lesz a facebookos lista linkje. Ha oda kattintunk, érdemes a lista linkjét kivágni és a hagyományos facebook.com könyvjelzőnk helyére bemásolni. Így a Facebook könyvjelzőjére kattintva máris a személyre szabott üzenőfalon találjuk magunkat.

©

Innentől kezdve nem lesznek zavaró és tejesen felesleges bejegyzések, csak azoknak a bejegyzései jelennek meg időrendben, akik tényleg érdekelnek minket.

Ha máskor is tudni szeretne hasznos facebookos tippekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!