szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Avast Threat Labs egyik kutatója felfedezett egy új Locky-klónt, és valószínűsíti, hogy magyar fejlesztő (vagy fejlesztők) műve. Az viszont biztos, hogy a célkeresztben a magyar felhasználók vannak.

Az Avast Threat Labs szakembere, Jakub Kroustek úgy véli, hogy a magát egy igen veszélyes Lockynak beállító zsarolóvírus magyar eredetű, és valójában csak egy olcsó utánzat. El is nevezte Huckynak, a Hungarian Locky után.

Több észrevétel is utal a megállapítás jogosságára. Például a képen, amelyet a ransomware kitesz a felhasználó háttérképe helyett, egy lakat ikon látható a jobb felső sarokba, ám az eredeti Locky vírus nem mutat ilyet. Abból is klónra lehetett következtetni, hogy a Hucky arra kéri a felhasználót, e-mailben vegye fel vele a kapcsolatot, az igazi Locky viszont sohasem lép közvetlen kapcsolatba az áldozataival, egy, a sötét weben hostolt webhelyet használ.

A szakember azt is megállapította, hogy míg a Lockyt Microsoft Visual C++-ban programozták, addig a Hucky fejlesztője Visual Basicet használt. Lényeges különbség az is, hogy a Hucky, miután titkosította a fájlokat, erőszakkal újraindítja a gépet, ilyet a Locky sosem tesz.

©

A fenti képen is jól láthatók a magyar nyelvű szövegek, és azt a biztonsági kutató is jól állapította meg, hogy semmi sem utal gépi fordításra. A Locky utasításai angol nyelvűek és HTML fájlban érhetők el (jelenleg), a Huckyé viszont magyar nyelvűek és text fájlok. A Hucky forráskódját elemezve is rengetet magyar szót talált a szakember. Érdekes az is, hogy a ransomware-t terjesztő fájlok: semmi.exe és turul-exe – ehhez valószínűleg nem kell részletesebb magyarázat.

Nem árt azonban résen lenni, Kroustek szerint ugyanis a Hucky a magyar felhasználókat célozza. Valószínűleg ez az oka annak, jegyzi meg, hogy egyelőre csekély az előfordulási gyakorisága (prevalenciája).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!