szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amatőr szoftverhibák, a különböző informatikai rendszerek összehangolásának hiánya, illetve egy teljes szoftver hiánya állhat a felújított orosz metrók budapesti kálváriája mögött. Úgy tűnik, hogy sokat akartunk kevés pénzből, annak pedig általában káosz a vége.

A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének vezetője szerint jó a felújított orosz metrószerelvények konstrukciója, de rossz a rendszerek összehangolása, és szoftveres hibák is hátráltatják a közlekedést. Gulyás Attila elmondta, például a sokszor problémás ajtónyitásért is egy szoftver felel, amely a vonatbefolyásoló rendszerrel is kapcsolatban van. A ma reggeli esetben például – amikor lehalt az egész vonal – a rendszer rossz adatokat kapott arról, hogy a metró pontosan hol helyezkedik el, ezért nem engedélyezte az ajtónyitást.

A probléma hátterében az áll, hogy a régi szerelvényekről átrakták ugyan a vonatbefolyásoló rendszert az újakra, de az új szerelvények sokkal erősebbek, ezért új programot kellett volna vásárolni. Ehelyett azonban az orosz gyártó lecsökkentette a felújított szerelvények teljesítményét, így most kisebb teljesítményre képesek, mint a régiek. Tehát felújítás címén amatőr barkácsmegoldást sikerült összehozni, ami természetesen nem jól működik.

Gulyás Attila szerint a legtöbb probléma az új, komoly szoftver hiányából fakad, és ezért mára már a régi szerelvényeknek jobb a rendelkezésre állása, mint a felújítottaknak.

A BKV a péntek reggeli újabb leállás után jelezte, hogy 800 millió forintos kötbért követel az orosz gyártótól a sorozatos ajtóhibák miatt és felfüggeszti a még itt levő szerelvények kiküldését. Végül azt is belengette, hogy akár szerződést is bontanának, ha nem javul a helyzet. A Nemzeti Közlekedési Hatóság azóta ki is vonta az érintett orosz metrókat a forgalomból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa