szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépek és okoseszközök folyamatosan fejlődnek, de az újabb és újabb elképzelések megvalósításához szintugrásra lenne szükség. Alapjaiban kell újragondolnunk a számítógépeket ahhoz, hogy az eszközök jelenleginél nagyságrendekkel jobb teljesítményre legyenek képesek. Most úgy tűnik, közel a megoldás.

Néhány éve igen komoly fába vágta a fejszéjét a Hewlett Packard Enterprise (HPE). A cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint újra feltalálni a számítógépet. Egy olyan koncepciót álmodtak meg, ami memrisztorokra, illetve a szilíciumalapú fotonikára épít, amely elektronok helyett fényt használ az adattovábbításra. A fejlesztésen 2014 óta dolgoznak a szakemberek, mostanra pedig már a használható koncepció is elkészült belőle.

"Napjainkban az adatok feldolgozásánál az egyik legfontosabb szempont az azonnaliság. A földekre kihelyezett szenzorok a begyűjtött adatok alapján döntenek arról, el kell-e indítani a locsolást, az online vásárlánál pedig azonnal megkapjuk a visszaigazolást, amint elfogadták a rendelésünk. Az egyre nagyobb méretű adatokat viszont egyre nehezebb feldolgozni, ezért változtatni kell a módszereken" – mondta Molnár Zoltán, a HPE hazai szakértője a T-Systems Magyarország által szervezett idei Symposium konferencián.

©

A szakember szerint a hagyományos számítógépek esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a processzorok órajelének sebessége az elmúlt 10 évben 3 GHz környékén stagnált. Ennek fizikai okai vannak: a rézalapú vezetőkben az elektronok legfeljebb 21 centiméter távolságban tudnak úgy terjedni, hogy ne kelljen várni a kommunikációval. Ha ennél nagyobb távolságot kell megtenniük, a számítást tovább tart elvégezni.

A HPE ezért fogott bele a memóriavezérelt számítógép kifejlesztésébe, ahol a memória a gép központi egységét jelenti, míg a processzorokból perifériák lesznek. A rendszer lelkét az adja, hogy az adatokat fotonikus módon, a fény terjedési sebességével továbbítja a rendszer.

Erre alapozva készült el a The Machine (A gép) nevű gép, amely 40 számítási node-dal összesen 160 TB memóriamérettel rendelkezik. "Ez a memória nem a RAM-ot, hanem az adattároló méretét jelenti" – hangsúlyozta Molnár Zoltán.

A szakember szerint mindez azért fontos, mert a különböző területeken (orvostudomány, gyógyszerkutatás) rengeteg adat keletkezik, aminek csak akkor van értelme, ha fel is tudjuk dolgozni. A gép prototípusát például már egy németországi Alzheimer-kutatásnál is használják, ami a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb adatfeldolgozást tesz lehetővé.

A tervek szerint a jelenleg prototípusként működő gépből néhány éven belül, már az évtized végére is lehet olyan változat, amit piacra tudnak dobni. A HPE szerint ha ár-érték arányban nézzük, akkor akár egy táblagép- vagy okostelefon-méretben is lehet majd belőle működő verzió.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása