szerző:
hvg.hu

A számítógépek és okoseszközök folyamatosan fejlődnek, de az újabb és újabb elképzelések megvalósításához szintugrásra lenne szükség. Alapjaiban kell újragondolnunk a számítógépeket ahhoz, hogy az eszközök jelenleginél nagyságrendekkel jobb teljesítményre legyenek képesek. Most úgy tűnik, közel a megoldás.

Néhány éve igen komoly fába vágta a fejszéjét a Hewlett Packard Enterprise (HPE). A cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint újra feltalálni a számítógépet. Egy olyan koncepciót álmodtak meg, ami memrisztorokra, illetve a szilíciumalapú fotonikára épít, amely elektronok helyett fényt használ az adattovábbításra. A fejlesztésen 2014 óta dolgoznak a szakemberek, mostanra pedig már a használható koncepció is elkészült belőle.

"Napjainkban az adatok feldolgozásánál az egyik legfontosabb szempont az azonnaliság. A földekre kihelyezett szenzorok a begyűjtött adatok alapján döntenek arról, el kell-e indítani a locsolást, az online vásárlánál pedig azonnal megkapjuk a visszaigazolást, amint elfogadták a rendelésünk. Az egyre nagyobb méretű adatokat viszont egyre nehezebb feldolgozni, ezért változtatni kell a módszereken" – mondta Molnár Zoltán, a HPE hazai szakértője a T-Systems Magyarország által szervezett idei Symposium konferencián.

©

A szakember szerint a hagyományos számítógépek esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a processzorok órajelének sebessége az elmúlt 10 évben 3 GHz környékén stagnált. Ennek fizikai okai vannak: a rézalapú vezetőkben az elektronok legfeljebb 21 centiméter távolságban tudnak úgy terjedni, hogy ne kelljen várni a kommunikációval. Ha ennél nagyobb távolságot kell megtenniük, a számítást tovább tart elvégezni.

A HPE ezért fogott bele a memóriavezérelt számítógép kifejlesztésébe, ahol a memória a gép központi egységét jelenti, míg a processzorokból perifériák lesznek. A rendszer lelkét az adja, hogy az adatokat fotonikus módon, a fény terjedési sebességével továbbítja a rendszer.

Erre alapozva készült el a The Machine (A gép) nevű gép, amely 40 számítási node-dal összesen 160 TB memóriamérettel rendelkezik. "Ez a memória nem a RAM-ot, hanem az adattároló méretét jelenti" – hangsúlyozta Molnár Zoltán.

A szakember szerint mindez azért fontos, mert a különböző területeken (orvostudomány, gyógyszerkutatás) rengeteg adat keletkezik, aminek csak akkor van értelme, ha fel is tudjuk dolgozni. A gép prototípusát például már egy németországi Alzheimer-kutatásnál is használják, ami a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb adatfeldolgozást tesz lehetővé.

A tervek szerint a jelenleg prototípusként működő gépből néhány éven belül, már az évtized végére is lehet olyan változat, amit piacra tudnak dobni. A HPE szerint ha ár-érték arányban nézzük, akkor akár egy táblagép- vagy okostelefon-méretben is lehet majd belőle működő verzió.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Megvan a fideszes médiabirodalom új feje

Megvan a fideszes médiabirodalom új feje

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese