szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban jelent meg a Stop Smoke Stock nevű alkalmazás, amely nem csak fejlesztői szerint egy furcsa színfolt a dohányzásról leszoktató appok tengerében. Miután a felhasználó megadja, hogy mennyit dohányzott, illetve mennyit költött rá, kap 3 évnyi dohányzásnak megfelelő virtuális pénzt. Ezzel aztán valós részvényekkel kereskedhet, mint a Tesla, Apple, Amazon, Ethereum vagy Bitcoin.

Az alkalmazás fejlesztői szerint a hosszú távú következmények csekély viselkedésmódosító hatással bírnak, ami nehézzé teszi a leszokást, hiszen az egészségre gyakorolt hatások évek, évtizedek múlva jelentkeznek. Azok a döntések, amiknek csak a távoli jövőben lesz hatása, nem járnak érzelmi bevonódással, ezért a döntéshez kapcsolódó feladatokat mind az agy racionális felének kell végeznie. Ez konfliktushoz vezet a dohányozni akaró érzelmi és a dohányozni nem akaró racionális döntéshozó között. Mivel a döntéseink többsége érzelmi alapon dől el (bármennyire is szeretjük azt hinni, hogy nem), az azonnali kielégülésért sóvárgó részünk nyeri a harcot az esetek többségében.

Erre alapozva a Stop Smoke Stockban a hangsúly a leszokás rövid távú, anyagi következményein van. Azáltal, hogy a felhasználó a leszokással megspórolt pénzével virtuálisan kereskedik, az anyagi haszon kerül közelebb a valósághoz, aminek jutalmazó, megerősítő hatása van a leszokási folyamatban. Ezzel párhuzamosan természetesen az élettani mutatók javulása is követhető az alkalmazásban, olvasni lehet a káros hatásokról, díjakat lehet szerezni, illetve naptárban vezethetők az esetlegesen elszívott cigik.

A Stop Smoke Stock alkalmazás ingyenes, androidos telefonokra a Google Play áruházból lehet letölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!