szerző:
hvg.hu

A napokban jelent meg a Stop Smoke Stock nevű alkalmazás, amely nem csak fejlesztői szerint egy furcsa színfolt a dohányzásról leszoktató appok tengerében. Miután a felhasználó megadja, hogy mennyit dohányzott, illetve mennyit költött rá, kap 3 évnyi dohányzásnak megfelelő virtuális pénzt. Ezzel aztán valós részvényekkel kereskedhet, mint a Tesla, Apple, Amazon, Ethereum vagy Bitcoin.

Az alkalmazás fejlesztői szerint a hosszú távú következmények csekély viselkedésmódosító hatással bírnak, ami nehézzé teszi a leszokást, hiszen az egészségre gyakorolt hatások évek, évtizedek múlva jelentkeznek. Azok a döntések, amiknek csak a távoli jövőben lesz hatása, nem járnak érzelmi bevonódással, ezért a döntéshez kapcsolódó feladatokat mind az agy racionális felének kell végeznie. Ez konfliktushoz vezet a dohányozni akaró érzelmi és a dohányozni nem akaró racionális döntéshozó között. Mivel a döntéseink többsége érzelmi alapon dől el (bármennyire is szeretjük azt hinni, hogy nem), az azonnali kielégülésért sóvárgó részünk nyeri a harcot az esetek többségében.

Erre alapozva a Stop Smoke Stockban a hangsúly a leszokás rövid távú, anyagi következményein van. Azáltal, hogy a felhasználó a leszokással megspórolt pénzével virtuálisan kereskedik, az anyagi haszon kerül közelebb a valósághoz, aminek jutalmazó, megerősítő hatása van a leszokási folyamatban. Ezzel párhuzamosan természetesen az élettani mutatók javulása is követhető az alkalmazásban, olvasni lehet a káros hatásokról, díjakat lehet szerezni, illetve naptárban vezethetők az esetlegesen elszívott cigik.

A Stop Smoke Stock alkalmazás ingyenes, androidos telefonokra a Google Play áruházból lehet letölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!