szerző:
László Ferenc

Ez az új viselhető kütyü sokkal többet tud az egyszerű fitneszkarkötőknél, de kevesebbet, mint az úgymond "mindent bele" okosórák. De szerencsére aki ezt választja, az nem esik vele a két szék között a pad alá.

Az IDC piackutató cég adatai szerint az idei első negyedévében világszerte 25,1 millió viselhető kütyü került forgalomba. A szektort egyértelműen az Apple okosórái uralják, melyekből a jelzett időszakban 4 millió darabot adtak el, majd pedig az elsősorban filléres okos karkötőiről ismert kínai Xiaomi következik a sorban, 3,7 milliós értékesítési mennyiséggel.

A képzeletbeli bronzérem a Fitbité. Az amerikai gyártó a közelmúltban elsősorban fitnesz fókuszú termékei révén vált ismertté. 2017 nyarának végén jött ki a Fitbit első okosóra kategóriás terméke, az Ionic, 2018 pedig már az elérhetőbb árú kistestvérről, a Versáról szól.

Második nekifutás

Az Ionic egy alapvetően jól sikerült termék volt, azonban a – sokkal okosabb órákhoz mérhetően – magas ára, illetve bumfordi formája végül sokakat elriasztott a vásárlástól. A Versa ehhez képest szerényebb árcédulával és letisztultabb formavilággal rendelkezik.

©

A lekerekített sarkú négyszögletes formavilág az Apple Watchról lehet ismerős. A készülékház miatt azok tetszését is elnyerheti a Versa, akik a legtöbb hagyományos okosórákat egyszerűen túl nagynak találják. A háromféle színváltozatban, de csak egy méretben készülő eszköz igazi uniszex termék, nők és férfiak csuklóján is jól mutat.

Nem mellesleg a viselése is kényelmes, a cserélhető szíj kellemes tapintású és a komplett szerkezet egyáltalán nem nehéz. Kis idő után szinte már fel sem tűnik, hogy valami folyton ott figyel a kezünkön. A gyári csomagban egy S és egy L méretű szíj található, így szinte mindenki megtalálhatja a maga számítását.

Az 1,34 colos, vagyis 34 milliméteres képátlójú kijelzőtől balra egy, jobbra pedig két gomb található, melyek határozott nyomásponttal bírnak, így a félrenyomás veszélye nem fenyeget. És természetesen maga a kijelző is érintésérzékeny. Tesztünk alapján a szokásos lapozó és egyéb mozdulatok problémamentesen végrehajthatók rajta.

©

Milyen a hétköznapokban?

A kéz felemelésére automatikusan bekapcsol a kijelző, de ha esetleg mégsem tenné meg, vagy egyéb helyzetben szeretnénk megtudni a pontos időt, akkor elég rányomni a bal oldali gombra. A színes LCD 300x300 pixeles felbontása elég a korrekt képminőséghez, de ami ennél is fontosabb, hogy az 1000 nites fényerőnek köszönhetően még tűző napfényben is leolvashatók róla a vizuális információk. A háttérvilágítás ideje 10, 15, illetve 20 másodpercre állítható.

A változtatható óralapon megejtett lefelé történő lapozással hívhatók be a legfrissebb értesítések, alulról felfelé lapozva pedig többek közt az akkumulátor töltöttsége, a dátum és a különböző fitnesz adatok érhetők el. A 4x4-es ikonos főmenü eléréséhez az alapképernyőn balra kell lapoznunk, és körülbelül ennyit kell tudni az óra kezeléséről.

©

Gyerekjáték egyszerűségű a hétköznapi használat, ráadásul a rendszer gyorsan teszi a dolgát, akadozással szinte egyáltalán nem találkoztunk. Ezenkívül a felhasználói felület ízlésességét sem érheti kritika.

Miket tud?

A Versa tele van pakolva mindenféle szenzorral, így például van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, pulzusmérő, magasságmérő, véroxigénszint-mérő és fényszenzor is. Ezek segítségével többféle aktivitás intenzitását és eredményességét képes monitorozni. Ilyen például a séta, a futás, az úszás, a kerékpározás, a súlyemelés, a pilates, a spinning, de még a jóga és a harcművészetek is. A szívritmusra alaphelyzetben 5 másodpercenként mér rá, de ha elindítunk egy sporttevékenységet, akkor másodpercenként vesz mintát a rendszer.

Futás közben a mozgással eltöltött időt, a megtett távolságot és az elégetett kalóriát jelzi az óra, és a pihenők idejére automatikusan megállítja a mérést. Tapasztalataink szerint a megtett lépések számát egész pontosan, enyhén felfelé kerekítve jelzi ki a Versa, ami azt is megmutatja, hogy körülbelül hány emeletnyi magasságot küzdöttünk le.

©

A vízállóság tökéletes, tehát ezúttal nemcsak papíron tudja az IP68-at a kütyü, hanem ténylegesen vízbe merülhetünk vele. Akár 50 méter mélyre. Úszás módban a megtett távolságon és az elégetett kalórián kívül azt is rögzíti a rendszer, hogy hány távot úsztunk le a medencében.

Ha hajlamosak vagyunk órákon át mozdulatlanul dolgozni vagy tévézni, jó szolgálatot tehet az időnként mozgásra figyelmeztető jelzés, bár ezt a funkciót mi rövid idő után inkább kikapcsoltuk. Természetesen az alváselemzés sem hiányozhat a repertoárból, reggel részletes grafikonokon elemezhetjük ki éjszakai feltöltődésünket.

©

Mire jó még?

Az Android és iOS szoftveres okostelefonokkal Bluetooth 4.0 vezeték nélküli kapcsolatot ápoló Fitbit Versa mobil alkalmazása könnyen áttekinthető és igényesen kialakított. Remek lehetőséget biztosít a fitnesz eredmények kielemzésére, illetve arra, hogy különböző célokat és edzésterveket állítsunk be magunknak.

A gyártó azokra is gondolt, akik gyakran mobiljuk nélkül indulnak sportolni: az óra memóriájában akár hét napnyi részletes mérési eredménynek is jut hely, vagyis extrém esetben elegendő hetente mobilra szinkronizálni az adatokat.

Lehetőség van célként beállítani többek közt a lépésszám növelését, a súly csökkentését vagy az alvás javítását, illetve manuálisan bevihetjük az alkalmazásba, hogy nap közben mikor, mennyi és milyen ételt, italt vettünk magunkhoz. Az alap edzéstervek ingyenesek, a prémium csomag viszont már havi, illetve éves díjjal jár.

©

Az alkalmazással rákereshetünk a Fitbitet használó ismerőseinkre, akikkel akár közös kihívásokat is teljesíthetünk. A gyártó szerint azok a felhasználók körülbelül harmadával aktívabbak, akik akár csak virtuálisan is, de ismerőseikkel együtt végeznek valamilyen sporttevékenységet, és ezzel mi nem is vitatkoznánk.

Okosságok

A Versán a gyártó saját fejlesztésű Fitbit OS 2.0 szoftvere fut, ennek előnye az optimalizált működés, viszont hátránya a limitált támogatás. Magyarul ne számítsunk arra, hogy erre a kütyüre olyan sok tartalmat (óralap, app stb.) tudunk majd letölteni, mint egy Apple Watchra, vagy egy Android alapokon nyugvó okosórára.

Az értesítések, így például a bejövő levelek, SMS-ek, Facebook- és Instagram-történések automatikusan bekapcsolhatják a kijelzőt, és érkezésüket vibramotor is jelzi, bár a rezgés nem túl erős, sportolás közben nehezen érezhető. Ébresztéskor viszont elég ahhoz, hogy gyorsan kiverje az álmot a fejünkből.

Hasznos extra, hogy gyors válaszadásra is lehetőség nyílik, amit persze nem úgy kell elképzelni, hogy terjedelmes választ kezdünk pötyögni az órán. A Fitbit okostelefonos alkalmazásban előre definiált rövid válaszüzenetekkel tudunk reagálni a beérkező üzenetekre, az az órán megejtett néhány gombnyomással. A bejövő hívásokat is jelzi az óra, de azokat csak a telefonunkon tudjuk lebonyolítani, vagyis a mikrofon és hangszóró nélküli óra nem használható vezeték nélküli kihangosítóként.

A 2,5 GB belső tárhelyen eltárolhatjuk kedvenc zenéinket, melyek lejátszásához nem kell a mobilunk, csak egy párosított Bluetooth füles. Kár, hogy a zenéket nem lehet mobilról átmásolni az órára, ehhez ugyanis mindenképpen szükség van egy számítógépre és egy arra telepített Fitbit szoftverre. A Deezer már elérhető a Versára, a Spotify viszont tesztünkig még nem érkezett meg a platformra. Az órán ezenkívül többek közt időjárás jelentést, naptárt, valutaváltót, számológépet és elemlámpát is találhatunk. Ez utóbbi a kijelzőt használja erős fényforrásként.

©

Wifi van a fedélzeten, mobilnet viszont nincs, mint ahogy a beépített GPS-ről is le kell mondanunk. Utóbbi miatt a rendszer a telefon helymeghatározását használja, vagyis például egy futás korrekt logolásához mindenképpen magunkkal kell vinnünk a mobilunkat is.

A lemerült lítium-polimer akkumulátor 2 óra alatt tölthető fel teljesen, a négy apró csatlakozót felvonultató dokkolót pedig sajnos magunkkal kell vinnünk, ha például egy egyhetes útra indulunk. Ha csak néhány napos utazásról van szó, akkor akár otthon is maradhat a töltő, ugyanis a Versa a gyakorlatban is hozza a gyártó által ígért mintegy 4 napos üzemidőt, sőt, nekünk még 5 napos üzemidőt is sikerült elérnünk vele. Ez sokkal jobb, mint a hagyományos okosórák 1-2 napos használati ideje.

©

Ár, konklúzió

+: általánosan jó minőség, kompakt és teljesen vízálló kialakítás, gyors működés, fejlett fitnesz- és alvásfigyelő funkciók, zenelejátszó szolgáltatás, korrekt üzemidő.

: szerény tartalomkínálat, nincs benne GPS, gyenge vibramotor, nehézkes zenemásolás, nem használható kihangosítóként.

Az Ionic többek közt amiatt sem lett túl sikeres, mert 100+ ezer forintot kértek el érte. A Versa árcéduláján viszont már barátibb, 65 ezer forintos összeg olvasható, és ez már önmagában jó kezdet. Ráadásul a Fitbit második okosórája nemcsak olcsóbb lett, hanem összességében véve sokkal kerekebb történet, mint nagyobb tudású testvére.

A kompakt formaterv, a gyors és stabil működés, a rengeteg fitnesz funkció, a más okosórákról ismerős szolgáltatások és a hosszú üzemidő miatt sokak számára szimpatikus választás lehet a Fitbit Versa. A saját operációs rendszer, a szerény tartalomkínálat és a GPS-hiánya ugyan némileg beárnyékolja a remek produkciót, de ezekkel sokan együtt tudnak élni.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Amit raktak délig, nem omlott le estére, de volt, hogy a habarcs 900 évig száradt

Amit raktak délig, nem omlott le estére, de volt, hogy a habarcs 900 évig száradt

335 forint egy euró

335 forint egy euró

Németh Szilárd: Engem nem érdekel az ön kérdése – videó

Németh Szilárd: Engem nem érdekel az ön kérdése – videó

Megpakolta RAM-mal és tárhellyel: erős televízióval jön ki a Xiaomi

Megpakolta RAM-mal és tárhellyel: erős televízióval jön ki a Xiaomi

Gigantomán spórolóbajnok: teszten a BMW X7 M50d

Gigantomán spórolóbajnok: teszten a BMW X7 M50d