Balogh Csaba
Balogh Csaba

A Facebook szabályzata a kezdetektől úgy szól, leghamarabb 13 éves kortól lehet regisztrálni. A közösségi oldalnál most bejelentették: mostantól betartatják a korhatárt. A szigor nem csak a 13 évesnél fiatalabbakat érintheti rosszul, hanem a velük napközben Facebookon kapcsolatot tartó szüleiket is.

Egy fedett újságíró tevékenysége kellett ahhoz, hogy a Facebook elkezdje komolyan venni a saját maga által hozott szabályokat. A közösségi oldalra történő regisztrációnak – az amerikai törvényeknek megfelelően – már kezdetektől feltétele a legalább 13 éves kor, ám ezt eddig nem vették komolyan. Mostantól már komolyan veszik – miután a Channel 4 brit tévécsatorna egyik újságírója – eredeti foglalkozásáról mit sem szólva – felvételt nyert a Facebook moderátorai közé, majd riportot készített arról, mi is zajlik ott.

A műsorból többek között kiderül: a Facebook moderátorai azt az utasítást kapták, hogy ha valaki egyébként semmi rosszat nem tesz, hunyjanak szemet a megengedettnél fiatalabb kora fölött.

Munka közben a Facebook moderátorai a vállalat esseni központjában.
©

Miután a tévécsatorna közzétette az Inside Facebook: Secrets of a Social Network (A Facebook belülről: egy közösségi hálózat titkai) című riportot, a Facebook közleményben jelezte: ezután komolyan veszik a korhatárt mind a közösségi oldalon, mind az Instagramon.

A közlemény szerint a Facebook moderátorai – az életkorral összefüggésben – két esetben zárolják majd egy felhasználó fiókját. Az egyszerűbb eset az, ha egy Facebook-profilt eleve korhatáron alulinak jelez valaki. Ebben az esetben a közösségi oldal munkatársa átnézi az illető felhasználóhoz tartozó tartalmakat – nem csak a publikus tartalmakról van szó, a Facebook ellenőre természetesen a csak barátoknak szóló kiírásokra és fényképekre is rálát –, és ha azok alapján esélyt lát rá, hogy az illtő 13 éven aluli, akkor zárolja a fiókját. A másik eset az, ha egy felhasználó egészen más dolog miatt kerül a Facebook moderátora szeme elé, például egy szabályzatsértő fénykép vagy spamelés miatt jelentik. Ha a Facebook munkatársa a jelentés vizsgálata közben észleli, hogy az illető valószínűleg túl fiatal, akkor is zárolja a fiókját – akkor is, ha a jelentőnek ez a szempont eszébe sem jutott.

©

A zárolás után az érintett felhasználó nem tud facebookozni. Legközelebb akkor férhet hozzá a fiókjához, ha egy személyazonosításra alkalmas okirattal támasztja alá, hogy legalább 13 éves. (Hogy ellenőrizzék, hogy egy profil mögött valódi ember áll-e, időnként idősebbek személyi igazolványát is elkérheti a Facebook – ennek mentéről ide kattintva olvashat. Sőt, bizonyos esetben meztelen fotó feltöltését is kérheti öntől a Facebook, és erre jó oka van.)

Szintén személyazonosságának igazolását várja el a Facebook attól, aki gyakran próbálja változtatni – egyébként nem túl gyakran változó – születési dátumát. Azonnal igazolnia kell magát (és születési dátumát) annak, aki 18 évnél fiatalabbként 18 évesnél idősebbre próbálja átállítani magát a profilján, illetve aki fordítva próbálkozik.

A mostani, gyakorlati szigorítás gondot okozhat azokban a családokban, ahol a Facebook rendszerén tartják napközben a kapcsolatot, és 13 évesnél fiatalabb családtag is van a csoportban. A közösségi oldalnak ugyan létezik egy kifejezetten (6-12 éves) gyerekeknek szánt alkalmazása, a Messenger Kids jelenleg csak Észak-Amerikában és Mexikóban használható.

Korábban a Lego már indított egy olyan közösségi oldalt, amely lényegében egy gyerekeknek szóló Facebook, megfűszerezve az építőkocka-gyártó saját világával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának